Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Comeback för Peugeot som pickup

Peugeot är tillbaka på pickup-scenen – men bara på den afrikanska marknaden och inte direkt med en ny konstruktion.

Peugeot gör comeback på pickup-scenen med en ny modell - ämnad för den afrikanska marknaden. Sedan länge är man där en tung aktör när det gäller biltypen och fastän den senaste modellen med flak, 504, lades ner 2005 så är den en vanlig syn på kontinenten. Föregångarna till den modellen var 403 Camionnette-Bâchée (1956) och 404 Camionnette-Bâchée (1967).

Men den nya flakbilen från Peugeot kommer inte bygga på en personbilsmodell ur det egna sortimentet utan på kinesiska Zhengzhou Nissan Auto (ZNA) Rich New som i sig baseras på Nissan Navara från 1997. Inte konstigt alls. Som bekant bygger kommande Mercedes X-klass på Nissan Navara och nykomlingen Fiat Fullback, som vi provkörde tidigare i år, på Mitsubishi L200. Båda donatorerna är för övrigt med i vårt senaste pickup-test.

Peugeot 504 som pickup. En variantt med höjd markfrigång och fyrhjulsdrift byggdes av Dangel.

Utseendemässigt är det främst fronten har arbetats om från den kinesiska modellen och ”Peugeot” är stansat på bakluckan som hos de tidigare modellerna 404 och 504.

Peugeot Pick Up har en markfrigång på från 21 centimeter och flaket mäter 140 centimeter på längden och 139 i bredd. Maxlasten är 815 kg. Bilens totallängd är 508 centimeter.

Peugeot Pick Up finns med såväl två- som fyrhjulsdrift och har en 2,5-liters turbomotor som ger 115 hästkrafter och 280 newtonmeter.

Luftkonditionering, elektriskt manövrerade sidorutor, Radio/CD-spelare, USB-kontakt och låsningsfria bromsar gör modellen om inte modern så i alla fall betydligt mer komfortabel än sina föregångare.

Nya Pick Up är modernare än sina föregångare om än inte toppmodern. "Peugeot" stansat på luckan – som förr.

Du som vrider på dig och minns Peugeot Partner med flak har rätt. Den modellen byggdes dock av Österbymo av Ydre Skåp och var bara avsedd för den svenska marknaden. En Peugeot med flak vi inte behövde åka till Afrika för att provköra med andra ord!

Peugeot Pick Up börjar säljas i september och som sagt bara i Afrika.