Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Continental har utvecklat 48-volts fullhybridsystem

48-voltssystem i bilar brukar kallas för mildhybridsystem, men Continental Powertrain vill inte kalla sin konstruktion för mild. Den består nämligen av en 30-kilowattsmotor som kan driva en bil på egen hand i upp till 90 km/h.

Tyska industrikoncernen Continental är mest kända för däck, men företaget sysslar med så mycket mer inom bilindustrin. Utöver gummitillverkning utvecklar och producerar de många andra bilkomponenter, även till drivlinor. Continental har nyligen genomgått en ombildning av företaget för att särskilja de olika grenarna på ett tydligare sätt och det som har varit känt som Continental Powertrain ska framöver heta Vitesco Technologies, något som sägs underlätta företagets anpassningar till den ständigt föränderliga marknaden.

Nu har drivlinedivisionen inom företaget utvecklat ett fullhybridsystem som arbetar på låg spänning – 48 volt. Dagens 48-voltssystem brukar betecknas som mildhybridsystem då det främst är till för att sänka bränsleförbrukningen och koldioxidutsläppen genom att stödja en bensin- eller dieselmotor på olika vis samt genom att driva diverse elektriska komponenter.

Continental vill alltså inte använda termen mildhybrid då deras system mer liknar en vanlig hybridbils teknik som opererar på betydligt högre spänningsnivåer. Exempelvis Toyota Prius ligger på 650 volt.

Continentals 48-voltssystem består av en elmotor på 30 kilowatt (41 hk) som, till skillnad från mildhybridsystem, kan driva bilen längre sträckor utan inverkan från förbränningsmotorn. Hur långa sträckor berättar inte Continental men tekniken har testats i en Ford Focus med trecylindrig bensinmotor och vid stadskörning användes endast elmotorns drivkraft. Bensinmotorn aktiverades först vid kraftigare gaspådrag.

Elmotorn på 30 kW, som är placerad mellan motor och växellåda, är liten och har därmed låg vikt. Det tillhörande batteriet är däremot av okänd storlek.Elmotorn på 30 kW, som är placerad mellan motor och växellåda, är liten och har därmed låg vikt. Det tillhörande batteriet är däremot av okänd storlek.Elmotorn på 30 kW, som är placerad mellan motor och växellåda, är liten och har därmed låg vikt. Det tillhörande batteriet är däremot av okänd storlek.
Elmotorn på 30 kW, som är placerad mellan motor och växellåda, är liten och har därmed låg vikt. Det tillhörande batteriet är däremot av okänd storlek.

Elmotorn, som är placerad mellan förbränningsmotorn och växellådan, driver inte bara hjulen utan även flera elektriska komponenter i bilen som har anpassats för den högre spänningen (48 i stället för 12 volt). Den sägs kunna driva bilen på egen hand i upp till 80-90 km/h och därmed sänka koldioxidutsläppen med 20 procent jämfört med en konventionell förbränningsmotorbil, och tio procent jämfört med en bil med ett 48-volts mildhybridsystem av dagens typ.

Enligt Continental Powertrain är tekniken bäst lämpad för bilar i A- (Volkswagen Up), B- (Polo) och C-segmentet (Golf). Bilar större än så gör, enligt Continental, bäst ifrån sig med laddhybridteknik.

Fördelar med Continentals system sägs vara att det inte är lika komplext som konventionella fullhybridsystem, att vikten är lägre och kanske framför allt att det är mycket mer kostnadseffektivt. Det ska även vara möjligt att förstora 48-voltssystemet en aning för att göra det externt laddbart, det vill säga skapa en 48-volts laddhybrid.