Foto: Bo Zolland

Corvette Banshee av Bo Zolland

Svenske designern Bo Zolland har tagit det bästa från flera olika eror och skapat vad man kanske skulle kunna kalla den ultimata Corvetten.

Det är mycket snack om nästa generation Corvette, generation C8, som går ifrån det nuvarande konceptet och blir en än mer prestandaorienterad bil med mittmotor. Men svenske bildesignern Bo Zolland, som vi har skrivit om många gånger när vi har visat upp hans alster (bland annat den nya Trans Am som byggs i USA), vill hålla fast vid nuvarande C7-generation ett litet tag till genom att ge den mer klassiska linjer.

Foto: Bo Zolland

Umeå-baserade Bo Zolland har skapat en coupé och en speedster av dagens Corvette samtidigt som han sneglat bakåt i tiden på de mer klassiska Corvette-generationerna.

Grunden från C7:an är tydligt kvar, men det som i övrigt syns tydligast är fronten och bakdelen. Den tudelade nosen och de horisontellt linjerade bakljusen har ett tydligt påbrå från Pontiac Banshee, konceptbilen från 1964 som skapades av John DeLorean (känd för att ha skapat ikoner som Pontiac GTO, Pontiac Firebird och DeLorean DMC-12) men som General Motors förbjöd honom att fortsätta med, för att i stället ”stjäla” designen till Corvette generation C3 (vars former är mer eller mindre identiska med Banshee I (senare tillkom även Banshee II, III och IV)).

Konceptbilen Pontiac Banshee från 1964 som togs fram av John DeLorean, som då var chef för Pontiac, för att konkurrera med Ford Mustang. GM hittade andra sysslor till DeLorean och tog formerna från Pontiac Banshee och skapade Corvette generation C3. Nu ser vi några av detaljerna igen, denna gång på Bo Zollands illustrationer.

En annan klassisk detalj som Bo Zolland har lyckats integrerade i dagens Corvette syns på coupéversionen. Den välvda bakrutan har nämligen inspirerats av densamma på Corvette C2, den generation som fanns mellan 1962 och 1967. På Zollands bil är den dock inte lika kraftigt tudelad.

Speedstern har en tunn rutram precis som på gamla tiders speedstermodeller. Sådant är inte lika populärt hos myndigheterna i dag, men klart snyggare designmässigt än dagens varianter. Pucklarna bakom sittbrunnen är helt enkelt klassiska för en bil med speedstervilja.

Foto: Bo Zolland

Kanske Bo Zollands skisser sår ett frö hos någon bilbyggare där ute i världen, det har nämligen hänt flera gånger förut. Exempelvis har Jay Leno byggt en Polestar-blå Bo Zolland-ritad Volvo Amazon Herrgårdsvagn med V8:a på 650 hästkrafter.

I filmen nedan, där Bo Zollands och TransAm Depots 455 Super Duty Trans Am presenteras, får du en glimt av Bo Zolland där han presenterar en del av de bilar

 (och båtar) som han har designat genom åren (åtta minuter in i filmen).

https://youtu.be/5q8u6BNkO68