Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Chevrolet Corvette Z06 Cabriolet
Chevrolet Corvette Z06 Cabriolet
Chevrolet Corvette Z06 Cabriolet
Chevrolet Corvette Z06 Cabriolet

Corvette Z06 Cabriolet officiell – Chevrolets snabbaste någonsin

Nu har solen börjat titta fram så smått och vad passar väl bättre än att nya Corvette Z06 tappar taket och blir cabriolet? Här har du Chevrolets snabbaste åka-öppet-bil – genom tiderna.

För fyra månader sedan, på Detroitsalongen, visade Chevrolet upp nya Corvette Stingray i Z06-utförande, dock hade man utelämnat den klassiska Stingray-beteckningen för denna vassare modellversion.

Nu är det april månad och sommaren kommer allt närmare. Därför tar Chevrolet med sig taklösa versionen Corvette Z06 Cabriolet till bilsalongen i New York som öppnar om bara några dagar. Corvette Z06 Cabriolet är inte bara en snabb och taklös vagn Detroit-vagn, den är nämligen också Chevrolets snabbaste cabriolet genom tiderna.

Inte undra på det eftersom det under huven sitter en 6,2 liter stor V8 som med hjälp av en Eaton-kompressor pumpas upp till 634 hästkrafter och 861 newtonmeter. Minst! Chevrolet säger faktiskt att den åtminstone ger den effekten. Det kan jämföras med vanliga Corvette Stingray Cabriolet som via sin 6,2 liter stora V8 lämnar 466 hästkrafter och 630 newtonmeter.

 Z06 Cabriolets maskin är kopplad antingen till en sjuväxlad manuell låda eller en blixtrande snabb åttastegad automatlåda som även inkluderar paddlar vid ratten.

Chevrolet Corvette Z6 Cabriolet har samma chassi som vanliga Corvette Stingray. Låter kanske inte ”Z06-sportigt”, men det är det faktiskt eftersom det nya aluminiumchassit är så mycket styvare än det som satt i gamla Corvette och då även i Z06. Nya Corvette Z06 utan tak är 20 procent styvare än gamla Z06 med tak.

 Den ökade vridstyvheten ger oss alltså en cabrioletversion av Corvette Z06 för första gången. Tidigare generationen har nämligen inte klarat av att hantera taklöshet, bortsett från en handfull exemplar 1963.

 Vill man få sin Z06 Cabriolet ännu sportigare lagd kan man addera Z07-prestandapaketet som är detsamma som för coupémodellen. Det innebär bland annat bättre däck och bromsar, annan bakvinge och små winglets i fronten som ökar marktrycket, samt mycket annat.

Sin vana trogen uppger Chevrolet inga prestandauppgifter. Men eftersom vanliga Corvette Stingray är i princip lika snabb som gamla Corvette Z06 misstänker vi att nya Corvette Z06 Cabriolet gör minst 320 km/h och avverkar 0-100 km/h en bit under 3,9 sekunder.

Men det där vi skrev i början om cabriolet och en sommar som närmar sig. Glöm det. Nya Corvette Z06, inklusive cabrioleten, marknadslanseras inte förrän nästa år. Det gäller både USA och exportländer.

Nu hoppas vi på att chassit är tillräckligt starkt för att kunna husera en ZR1-version. Då gäller det att hålla i kalufsen när gasfoten talar.

Just det, höll på att glömma en viktig ”cabrioletdetalj”. Suffletten på Chevrolet Corvette Z06 går att fälla upp och ned i hastigheter upp till 50 km/h.