Cosworth gör kraftpaket av Toyota GT 86 och Subaru BRZ

Välansedda motorsportfirman Cosworth har hittat en ny nisch. De har börjat sälja kompletta uppgraderingspaket och först ut att få Cosworth-stämpel är Toyota GT 86 och Subaru BRZ.

https://youtu.be/Lum3Jy6DFTU

Cosworth, tidigare Cosworth Racing, är kanske mest kända som motorleverantör till olika formelbilstall, inte minst inom Formel 1, och deras samarbete med Ford under många år som resulterade i minnesvärda gatbilar som Escort RS Cosworth och Sierra RS Cosworth.1969 presenterade den en egen, fyrhjulsdriven Formel 1-bilar som aldrig fick chansen att visa upp sig på banan. 2013 drog de sig ur Formel 1 helt och hållet efter att ha varit motorleverantör till Marussia.Cosworth är fortfarande verksamma, men de ändrar riktning en aning. Från att ha erbjudit prestandakomponenter till bilar ska de nu börja med att erbjuda fullständiga uppgraderingspaket. De bilmodeller som Cosworth har valt att uppgradera först är inga mindre än 

Toyota GT 86 och Subaru BRZ (och då även så klart GT 86:ans amerikanska variant Scion FR-S).

Uppgraderingspaketet som Cosworth tagit fram för GT 86 och BRZ kallar de för Power Package, eller som vi skulle säga på svenska – kraftpaket.

I dagsläget finns bara steg 1, senare i sommar ska steg 2 och steg 3 lanseras. Steg 1 bjuder på 233 hästkrafter vilket kan jämföras med 200 hästkrafter som GT 86 och BRZ har som standard. Effektökningen uppnås bland annat med ett nytt sportavgassystem, mappning av motorns programvara via ett medföljande kalibreringskit, sportluftfilter och lågtemperaturtermostat. Dessutom ingår emblem och dekaler för både motor och övriga bilen som säger att det är en bil med ”Cosworth Power Package”.

Man är dock inte tvungen att köpa allt på en gång utan det går bra att uppgradera stegvis för att uppnå effektnivåerna 223 respektive 228 hästkrafter.

Steg 2 och steg 3, som alltså lanseras inom kort, kommer självklart att vara de mest respektingivande uppgraderingspaketen. Med steg 2 kan man komma upp i 330 hästkrafter och med steg 3 hela 385 hästkrafter. Tänk er den effekten i busiga och lätta Toyota GT 86 och Subaru BRZ.

Kanske bäst av allt med GT 86 eller BRZ med Cosworth Power Paket är att bilarnas fabriksgarantier inte rubbas och att Cosworth garanterar bilarnas ursprungliga pålitlighet.