Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080513-cts-v-nurburgring
080513-cts-v-nurburgring
080513-cts-v-nurburgring
080513-cts-v-nurburgring

CTS-V är sedankung på Ringen

Ord som Cadillac och Nürburgring är normalt sett inte den mest naturliga kombinationen. Ändå nås vi nu av uppgifterna om att Cadillac CTS-V har noterats för den snabbaste tiden runt Ringen någonsin för en fyradörrars-sedan.

Cadillac CTS-V är i slutfasen av alla tester som föregår säljstarten. Detta innebär bland annat en hel del körpass på Nürburgring, och dessa körpass har uppenbarligen gått mycket bra. GM har gått ut med ett officiellt meddelande som säger att CTS-V har klockats för en tid på 7 minuter och 59 sekunder. GM försäkrar att det var en helt omodifierad standardversion som kördes och att tiden ska stämma. Senare i veckan får vi den slutgiltiga bekräftelsen då GM publicerar en video från rekordåket.

Om det visar sig att GM:s uppgifter är riktiga är CTS-V den snabbaste fyradörrars-sedanen som körts på Nürburgrings nordslinga hittills. Lita på att tyskarna inte kommer att låta det vara så någon längre tid. Cadillacs tid på 7:59 kan jämföras med BMW M3 E92 (8:05), Audi RS4 (8:09), BMW M6 E63 (8:09) och BMW M5 E60 (8:13). En bra tid på Nürburgring kan tyckas obetydlig i den vardagliga trafiken. Det blir likväl alltmer tydligt att biltillverkarna använder tiderna för att marknadsföra sina prestandamodeller. Ingen kan väl ha missat uppståndelsen kring Nissan GT-R:s imponerande tid på 7 minuter och 29 sekunder som sattes härom veckan.

Kort efter att Nissan GT-R satte sin makalösa varvtid gick sturska ingenjörer från Chevrolet ut och sa att deras Corvette ZR1 minsann skulle kunna slå Nissans tid. I och med Cadillac CTS-V:s rekordtid vet vi att i alla fall motorn i ZR1 kommer att palla för trycket. I den betydligt tyngre Cadillacen lyckades en nedtrimmad version av 6,2-liters V8-motorn sätta en tid som var endast 30 sekunder sämre än Nissan GT-R. Med 645 hästkrafter i stället för 550 och en Corvette ZR1 som är betydligt lättare att släpa på är det inte otroligt att GM:s V8-motor kan bli historisk på Ringen.

Läs mer