090629-astonmartin-cygnet

Cygnet – Toyota iQ-baserad Aston Martin

Toyota har fått mycket lovord för sin lilla tuffing iQ. Den är bland annat nominerad till Årets Bil 2010. Nu vill brittiska lyx- och sportbilstillverkaren Aston Martin också ge sin in i lilleputtbilssegmentet med sin Cygnet som baseras på just iQ. Jo, du läste helt rätt!

Vill man pendla i stan med stil och lyx i litet format faller tankarna knappast på att införskaffa sig en Toyota iQ. Men snart kanske det finns en lösning där formatet, miljömedvetenheten och just stil, klass och lyx kombineras i en salig röra.

Detta eftersom Aston Martin nu har tagit fram en konceptbil baserad på just Toyota iQ. Britterna har valt att kalla sin version för Cygnet, eller översatt till svenska – svanunge. Med denna bil, om den nu blir verklighet, kommer Aston Martin att kunna erbjuda sina kunder något som ingen annan motsvarande tillverkare kan – stora vräkiga lyx- och sportbilar samt en bränsleeffektiv liten stadsbil med gott om lyxattribut.

Det är alltså två motsatser som har inlett ett samarbete – Toyota, världens största biltillverkare, och Aston Martin, en av de mindre biltillverkarna i världen sett till antalet bilar. Däremot har de passionen för bilar och innovativa idéer gemensamt.

Aston Martins koncernchef, Dr Ulrich Bez, förklarar:

– Nu är rätt tid för Aston Martin att ta detta djärva steg in i detta projekt – vilket möjliggörs med stöd från en organisation av Toyotas ställning och förmåga samt den intelligenta designen och paketeringen av den perfekta stadsbilen i form av iQ. Mycket arbete krävs fortfarande, men jag är övertygad om att detta projekt skulle kunna bli verklighet inom en inte alltför avlägsen framtid. Konceptet – som kan liknas vid den exklusiva känslan hos en lyxyacht – kommer att ge oss möjligheten att tillämpa Aston Martins designspråk, hantverk och varumärke på ett helt nytt segment av marknaden. Erbjudandet av Cygnet tillsammans med DBS, DB9 eller Vantage är en unik kombination av motsatser.

Vad säger du? iQ med Toyota- eller Aston Martin-grill, vilket är fränast?

Läs mer