Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Cykla mot rött ska bli tillåtet

Framkomligheten och säkerheten för cyklister ska ökas, därför har Stockholms stad tittat på hur det går till i cykeltäta länder som Danmark och Nederländerna. Nästa år är det tänkt att testa nya regler i skarpt läge, regler som tillåter cyklister att köra mot rött.

På Stockholms gator råder ofta anarki, både bland bilister och cyklister. Även fotgängare bidrar till kaoset. Och ett nytt tilltrasslat inslag i trafiken är de som kör sina elektriska sparkcyklar kors och tvärs.

För att råda bot på kaoset ska Stockholms stad, vars trafiknämnd fick uppdraget för tre år sedan, inom kort testa två nya metoder som är inspirerade från utlandet, främst Danmark och Nederländerna som är kända cykelnationer.

Den första förändringen kallas ”allgröna korsningar”, det vill säga att ett trafikljus lyser grönt i alla riktningar, dock bara för cyklister. Under den tid cyklisterna, oavsett håll de kommer ifrån, har grönt har alla övriga trafikanter rött, något som leder till längre väntetider för alla utom cyklister.

– Jag förutsätter att vi kommer godkänna det i trafiknämnden och hoppas vi kan gå igång ganska snart. Det är inga stora fysiska ombyggnader utan mest nya skyltar och ändringar i trafikförordningar, så det borde gå fort, säger Stockholms trafikborgarråd Daniel Helldén (MP) till StockholmDirekt.

LÄS MER: Polisen vill ha fartgupp för cyklister

Den andra förändringen ska göra det tillåtet för cyklister att cykla höger i korsningar även om trafikljuset lyser rött. Det är samma regel som tillämpas i många korsningar i USA, men där gäller det motorfordon, inte sällan i kombination med att motorföraren första måste stoppa.

För stockholmscyklister som svänger höger vid rött ska väjningsplikt för fotgängare tillämpas.

Stadens trafikkontor menar att det inte är mycket som behöver förändras för att denna regel ska kunna börja tillämpas. Lokala föreskrifter måste justeras och skyltar om att cyklister får svänga höger vid rött måste sättas upp.

LÄS MER: Cyklister får använda körbana även när cykelväg finns

För att de två förändringarna ska kunna testas i skarpt läge måste de utredas och lämpliga korsningar i huvudstaden utses. Förhoppningen är att testen kan påbörjas våren 2019.

– Det är viktigt att vi gör de här försöken och förhoppningsvis kan vi få lika bra resultat som i andra länder. Att det blir en bättre trafikmiljö för alla, framförallt de prioriterade trafikslagen, säger Daniel Helldén som anser att Sverige länge har varit för konservativt när det kommer till cyklister i trafiken.