Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Cyklister och rödljuskörningar – ett växande gissel

Bilister och fotgängare – ja, till och med andra cyklister – stör sig allt mer på alla de cyklister där ute i trafiken som inte respekterar när det lyser rött högst upp på trafikljusets armatur. Polisen borde kanske ta i med hårdhandskarna?

https://youtu.be/3fVakc_9N0I

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

Det finns mycket ute i trafiken som inte görs enligt regelboken. En kategori av trafikanter som det gnälls på väldigt mycket är cyklisterna som beter sig allt mer anarkistiskt. Det ska poängteras att det är långt ifrån alla cyklister som beter sig hur som helst, men en stor klick av dem respekterar inte trafikreglerna. Denna klick gör att synen på cyklister som helhet blir allt sämre för varje dag som går. Vi människor har ju tyvärr en förkärlek att orättvist dra alla över en kam.

Det cyklas på trottoarer, det sneddas lite hur som helst, det cyklas mot enkelriktat och på övergångsställen och – kanske framför allt – det cyklas mot rött.

För bara ett par veckor sedan stod undertecknad och väntade in grön gubbe vid ett övergångsställe på Sveavägen i Stockholm. Bilarna stannade vid rött och det blev grönt för gående. Hann inte mer än kliva ut ett steg förrän en cyklist i hög fart dök upp från ingenstans. Jag hann dra mig tillbaka delvis och cyklisten, en man i 40-årsåldern med portföljden på pakethållaren och hjälm på huvudet, tvärnitade. Det räckte inte riktigt. Våra axlar kolliderade ganska hårt. Ur mig slank några grova ord och jag frågade vad han ska med hjälmen till om han ändå leker kamikazepilot. Det hade han inget svar på. Ursäktade sig gjorde han inte heller, för när jag väl stövlade vidare fortsatte han med att – just det – cykla mot rött.

Cyklistbloggen.se har knåpat ihop filmen ovan som är gjord med en ”dold” kamera. Kameran fångar upp just det beteende vi beskriver ovan, de cyklister som inte stannar när det är rött i korsningen eller vid övergångsstället, utan bara pinnar på som om de lever i en helt egen värld.

Värsta exemplet är kvinnan i första klippet som cyklar förbi en annan cyklist som stannat för rött, trampar på i oavbruten hastighet och bara metern framför en kvinna som kommer gående på övergångsstället. Den gående får till och med bromsa upp för en kort tiondel för att lagbrytaren ska kunna passera.

Och allt detta sker mitt framför en polisbil!

Är det allmänt accepterat att cyklister ska få trampa på utan respekt för övriga trafikanter och trafikregler? Eller bör polisen stävja beteendet som ser ut att breda ut sig allt mer, kanske framför allt i storstan. Om inte annat borde detta lagolydiga agerande dämpas ordentligt, för vilka signaler ger det till våra barn ”som ser hur mamma och pappa gör när de cyklar”?!

Vad anser du?

Det är värt att återigen poängtera att inte alla cyklister beter sig laglöst. Men det räcker att ställa sig vid en stor gata i centrala Stockholm en stund för att se att en stor andel av dem cyklar mot just rött, eller tränger sig före gående på trottoarer och övergångsställen samt mycket annat som skulle leda till omedelbar utvisning om det vore en sportgren.