Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Då kommer Mitsubishis övriga laddhybrider

Sveriges populäraste laddhybrid Mitsubishi Outlander Plug-in Hybrid får snart syskonmodeller i form av ASX och Pajero.

När Outlander Plug-in Hybrid (PHEV) för första gången visades upp på bilsalongen i Paris hösten 2012 kunde Mitsubishi Sverige förmodligen inte föreställa sig vilken succé modellen skulle göra på svenska marknaden knappt två år senare. I dag är den Sveriges femte mest sålda miljöbil alla kategorier och Sveriges i särklass mest sålda laddhybrid med nästan fyra gånger högre försäljningssiffror än tvåan på listan – laddhybridversionen av Volvo V60.

Mitsubishi har alltså hittat en nytt sätt att sätta märket på kartan, inte bara i Sverige, och tänker fortsätta på inslaget laddhybridspår. På årets Parissalong, som just nu är öppen för besökare, visar Mitsubishi upp konceptbilen Outlander PHEV Concept-S (bilden ovan), en sportigare och mer premiumbetonad version av Outlander Plug-in Hybrid. Den ska enligt Mitsubishis chef i Storbritannien sättas i produktion inom de närmaste tolv månaderna.

Men Mitsubishi har inte laddhybridplaner enbart för Outlander. För branschtidningen Automotive News berättar Mitsubishis vd Osamu Masuko att kommande generation ASX och nästa Pajero även lanseras som laddhybrider. Det är första gången bekräftelsen kommer från högsta ort, då tidigare annonseringar mest kommit på lokal nivå.

Osamu Masuko avslöjar också när ASX PHEV och Pajero PHEV lanseras. Vad gäller ASX dyker nya generationen upp 2016, då med konventionella bensin- och dieseldrivlinor. Året efter, 2017, lanseras laddhybriden. 2018 är det dags för nya generationen Pajero att komma ut på marknaden och då kommer laddhybridversionen att lanseras parallellt med övriga motoralternativ.

Att göra en laddhybridversion av ASX är nog så viktigt för Mitsubishi med tanke på att det är märkets mest sålda modell i Europa. 22 389 exemplar har japanerna lyckats sälja på vår kontinent under årets första åtta månader (till och med augusti). Outlander, trots laddhybridversionen, ligger drygt 1 500 sålda exemplar bakom.

Noterbart är att Outlander Plug-in Hybrid under årets första sex månader såldes i 8 953 exemplar i Europa. En stor andel av dessa såldes i Sverige, närmare bestämt 1 194 stycken. Sedan halvårsskiftet (juli till och med september) har Mitsubishi Sverige sålt ytterligare 545 exemplar. Det ger ett något lägre månadssnitt än än motsvarande snitt under första halvåret (181 per månad i stället för 199).