Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Dacia 15 år i Europa

2005 lanserade Renault sitt budgetmärke Dacia i hela Europa. Detta efter att ha provat sig fram med modellen Logan året innan. Konceptet var att lansera en ny bil till begagnatpris tack vare beprövad teknik från koncernen.

Sedan 2005 har man sålt 6,4 miljoner bilar på kontinenten, över 40 000 av dessa i Sverige sedan 2009. Marknadsandelen på europamarknaden 2019 var 3,8 procent och märket ligger på femte plats när det kommer till försäljning till privatpersoner.

LÄS MER: Påven byter bil – till Dacia

Dacia-bilar har dock rullat på europeisk mark tidigare, 1966 grundades märket i Rumänien. Redan då handlade det om teknik från Renault i form av en licenstillverkad Renault 8 vid namn Dacia 1100.

Dacias historia sträcker sig längre tillbaka i tiden är 15 år.Dacias historia sträcker sig längre tillbaka i tiden är 15 år.Dacias historia sträcker sig längre tillbaka i tiden är 15 år.
Dacias historia sträcker sig längre tillbaka i tiden är 15 år.

1999 tog Renault över rodret helt och drog igång projekt X90 som mynnade ut i modellen Logan fem år senare. 2008 kom modellerna Sandero och Sandero Stepway. Två år senare lanserads suven Duster som är den bäst säljande modellen i Sverige med cirka 18 400 sålda exemplar. 2012 kom Lodgy och transportbilen Dokker.

Duster har lyckats bra i Teknikens Världs tester och har stått som testvinnare. Pris och användarvänlighet har legat i plusskålen men krocksäkerhet och köregenskaper har fått minus.

TEST: Dacia Duster mot Jeep Wrangler och Suzuki Jimny

Dacia Duster i test 2019.Dacia Duster i test 2019.Dacia Duster i test 2019.
Dacia Duster i test 2019. Foto: Glenn Lindberg

Logan som skåpbil var första Dacia att hamna i testlagets händer när vi granskade marknadens transportbilar i nummer 14/2009. Pris och utrymmen var pluspunkterna men modellen blev slagen av direkta konkurrenter som Peugeot Bipper och Skoda Praktik.

LÄS MER: Elektriska Dacia Spring officiell

I Teknikens Värld nummer 25/2013 tog vi landets billigaste bilar på långtur – från Smygehuk till Riksgränsen. Dacia Sandero kom på delad andraplats tillsammans med Kia Picanto efter segrande Seat Mii med motiveringen…

Testlaget blev om inte tagna på sängen så i alla fall lite imponerade av Sandero TCe 90. Bilen tar för sig på områden som ekonomi, komfort och utrymmen. Gör bort sig när det kommer till köregenskaper och säkerhet. Så, är du ute efter ett transportmedel – varsågod att titta på Dacia.

Hur senaste generationen Duster klarar sig i test mot Jeep Wrangler och Suzuki Jimny kan du läsa här.