Dacia återigen sämst på krockskydd
Euro NCAP har släppt resultaten efter att en ny omgång bilar krocktestats. 14 av 15 bilar fick högsta betyget fem stjärnor. En endaste bil fick det inte – Dacia Lodgy fick skamliga tre stjärnor.
Europeiska krocktestinstitutet Euro NCAP har varit flitiga sedan senaste krocktestomgången. I nya omgången som i dag publiceras har man synat 15 nya bilar.
14 av dessa nådde upp till vad man förväntar sig av en modern bil i dag, alltså fem stjärnor. Dessa 14 bilar är – i bokstavsordning – Fiat 500L, Ford Fiesta, Ford Kuga, Hyundai Santa Fe, Mercedes A-klass, Mitsubishi Outlander, Opel Mokka, Range Rover, Seat Leon, Seat Toledo, Skoda Rapid, Subaru Forester, Volkswagen Golf och Volvo V60 Plug-in Hybrid.
En av de krocktestade bilarna fick inte full pott sett till stjärnbetyget. Återigen är det Dacia som är sämre än de andra testade bilarna. Dacia har faktiskt aldrig nått högre betyg än tre stjärnor i Euro NCAP:s krocktest. Senast var det suven Dacia Duster, som även den fick tre stjärnor. Dessförinnan var det Dacia Logan och Sandero som fick tre stjärnor enligt det gamla, lättare poängsystemet.
I vuxenskyddet fick Dacia Lodgy endast 72 av 100 möjliga poäng. Det kan jämföras med övriga 14 bilar som krocktestades samtidigt. Dessa fick alla mellan 91 och 96 poäng. I delmomentet frontalkrock deformerades A-stolparna kraftigt vid vindrutans övre del och taket böjdes in mot kupéutrymmet framför B-stolarna. Skyddet mot de åkandes bröstkorgar är anses måttligt och risken för skador på knä och lårben är överhängande då instrumentbrädan inte utgör det skydd som önskas. Vid sidokrocktest mot stolpe var skyddet mot förarens bröstkorg svagt med deformerade revben som följd.
Pisksnärtskyddet i Dacia Lodgy fick endast 1,5 poäng, lägre än övriga bilar. Det rankas som dåligt, sämsta graderingen på skalan. Näst sämsta bilarna sett till pisksnärtskyddet fick måttligt bra i betyg, mellanbetyget på den femgradiga skalan. Exempelvis Volvos V60 laddhybrid och nya Volkswagen Golf fick höga poäng och därmed högsta betyget bra.
I skyddet för åkande barn fick Dacia Lodgy lägst poäng men skillnaden mot de sämsta av övriga 14 testade bilar var väldigt liten. I detta delmoment utmärkte sig Hyundai Santa Fe, Opel Mokka och Subaru Forester med bäst skydd.
I fotgängarskyddet var Dacia Lodgy klart sämst. 44 poäng av 100 möjliga kan jämföras med övriga testade bilar som fick mellan 63 och 73 poäng. Framför allt är det barn som löper störst risk för allvarliga skador om de blir påkörda av Dacia Lodgy.
I delmomentet förarstödsystem, det vill säga passiva och aktiva säkerhetssystem i bilen, fick Dacia Lodgy låga 29 av 100 möjliga poäng. Det kan jämföras med övriga testade bilar som fick mellan 71 och 100 poäng. Full pott blev det för Ford Kuga, Mitsubishi Outlander, Opel Mokka och Volvo V60 Plug-in Hybrid.
Poängavdrag görs hos Dacia Lodgy bland annat för att bilen saknar antisladdsystem (ESP) som standard. Hastighetsbegränsare är inte heller standard.
Dacia Lodgy börjar säljas i Sverige nästa år och då med en låg prislapp (och med ESP som standard är det sagt). Men det gäller att inte enbart stirra sig blind på prislappen för med den kommer krockskydd som 2012/2013 inte borde få finnas. Med tanke på att det rumänska märket Dacia har Renault bakom sig som ägare är det märkligt att krocksäkerheten inte prioriteras högre. Renault brukar vanligtvis slå sig för bröstet och skryta om sina fina femstjärniga betyg i Euro NCAP, med all rätt. Det gäller dock inte deras lågprismärke Dacia.
Frågan är när Dacia får för sig att utveckla och tillverka en bilmodell som får högre betyg än tre stjärnor i Euro NCAP:s krocktest. Det har aldrig hänt tidigare men vi hoppas innerligt att de ändrat på det inom en snar framtid. En bra början vore om de har antisladdsystem som standard på sina bilar (en kostnad för biltillverkaren på 500 kronor per bil enligt Autoliv).
Vi har sökt Renault Nordic AB för en kommentar, dock utan att lyckas.
Alla resultat från denna omgång av Euro NCAP:s krocktest hittar du här.
Krocksäkerhetsexperten sågar Dacia
– Det förvånar mig att Dacia lagt sig på en så låg ambitionsnivå, vilket betyder att man inte sätter sina kunders säkerhet i första rummet. Att utveckla bilen anständigt säker kostar inte mycket pengar, det här handlar mer om försummelse och slarv anser jag, säger Anders Lie, krocksäkerhetsexpert Trafikverket och representant i Euro NCAP:s medlemsstyrelse.
Förhoppningen är nu att marknaden reagerar på underbetyget.
– Jag hoppas att konsumenten inte bara ser till plånboken utan undviker att köpa bilen.
Dacias resultat står i bjärt kontrast till övriga testade bilmodeller där utvecklingen gått snabbt framåt exempelvis på fotgängar- och pisksnärtskydd.
– Om det nya ratingsystemet sa bilindustrin att det var omöjligt att nå högsta betyg, men efter att de ansträngt sig hårdare klarar allt fler det, säger Anders Lie.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se