Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Nissan TerranoNissan TerranoNissan Terrano
Nissan Terrano

Dacia Duster blir Nissan Terrano

Det har surrats om det ett tag men nu är det bekräftat. Nissan bygger en ny, billig suv baserad på Dacia Duster. Som modellnamn väljer man välkända Terrano.

Sedan 1980-talets mitt är namnet Terrano synonymt med Nissans fyrhjulsdrivna suv. Pathfinder var ett annat namn på bilen då den såldes i USA. Medan Pathfinder fått leva vidare har namnet Terrano nästan fallit i glömska sedan några år tillbaka, men nu har Nissan tagit ner det från lagerhyllorna för återanvändning. Terrano ska åter pryda en suv från det japanska märket.

 Nya Terrano blir inte en helt ny bil tekniskt sett. Nissan, som är i allians med franska Renault, ska basera Terrano på fransmännens rumänska budgetbil Dacia Duster. Det bekräftade japanerna för ett par dagar sedan och man passade då även på att släppa en skiss (den ovan) på hur bilen kommer att gestalta sig. Som vi kan se är det inte enbart tekniken som delas med Duster utan även en hel del karossdelar, dock med en stor portion eget utseende. Fronten liknar tydligt Nissans övriga fyrhjulsdrivna suvar och crossovers.

 Dacia Duster är en väldigt billig suv, kostar från 99900 kronor i Sverige. Terrano ska även den vara en lågprisbil men ändå snäppet över Duster vilket Nissan uppnår genom att bland annat höja detaljfinishen framför allt interiört. Därmed blir baspriset även det snäppet över Dusters. Nissan tänker emellertid inte sälja Terrano i Europa och USA. I stället är det utvecklingsländer som står på agendan – framför allt Indien där den också ska tillverkas i Nissans fabrik i Oragadam.

 Nya Nissan Terrano ska erbjudas både med fram- och fyrhjulsdrift samt med bensin- och dieselmotorer under huven. Basmotorn blir dCi-dieseln på 1,5 liter som vi finner i flertalet Renault- och Dacia-produkter, men även i Mercedes. En TCe-bensinare på 1,6 liter kommer att saluföras i vissa länder.

 Nissan har kommit långt i utvecklingen av nya Terrano och premiären äger rum senare i år.