Dacia Duster facelift officiell
Fokus ligger just nu på Dacia Spring, Europas billigare elbil, men icke att förglömma – Dacia Duster, Europas lågpris-suv, har nu kommit till den punkt i livet att det är dags för en uppdatering.
Hör och häpna – det är redan fyra år sedan dagens Dacia Duster presenterades! Tiden går snabbt när man har kul, sägs det, och kul var precis vad Dacia Duster hade när den testades i bland annat lera mot Jeep Wrangler och Suzuki Jimny.
Men nu har nuvarande generation nått halvvägs genom livet och det är dags för en uppdatering – som hämtar inspiration från nyligen lanserade Dacia Logan och Dacia Sandero. Är du nyfiken på nya Sandero i Stepway-utförande bör du klicka här för vår provkörning.
Nu tänker du att uppdaterade Duster får ta del av Dacias nya logotyp, men kikar du närmare på bilderna ser du att så inte är fallet. Anledningen är att nya loggan inte kommer att pryda bilar förrän under andra halvan av 2022.
Däremot får Duster nya strålkastare av LED-typ och med integrerad DRL-ljusslinga som påminner om motsvarigheterna hos Logan och Sandero. Uppdaterade Duster är dessutom första Dacia-modell att ha LED-blinkers i fronten. Även registreringsskylten lyses numera upp med hjälp av lysdioder. Dacia menar att övergången till lysdioder ger bättre synlighet men också lägre energiförbrukning.
Mellan strålkastarna sträcker sig den uppdaterade grillen med annan utformning på krominläggen.
Baktill är det mesta sig likt men bakljusen har uppdaterats. I stället för ”kors” har ”liggande Y” tagit plats, alltså motsvarande utformning som DRL-ljusslingorna i strålkastarna fram på bilen.
Den observanta läsaren av denna artikel noterar sannolikt också att takvingen har justerats en aning. Denna lilla förändring, tillsammans med ny design på fälgarna (16 och 17 tum), övergången LED-ljus och nya hjullager, har lett till att fyrhjulsdrivna versionen släpper ut 5,8 gram mindre koldioxid per kilometer. Fördelen är dubbel för brukar, skriver Dacia, då även förbrukningen är lägre. Är det bensinversionen som avses rör det sig om 2,5 centiliter mindre bensin per mil. Syftar man på dieselversionen är förbrukningsminskningen ännu mindre – 2,1 centiliter per liter.
Dacia Duster bjuder inte på något revolutionerande på insidan, men infotainmentsystemet i två olika utföranden, med eller utan navigation, är nytt. En 8-tumsskärm pryder numera mittkonsolen, där kan både Android- och iPhone-användare spegla sina mobiltelefoners innehåll via Android Auto och Apple CarPlay.
Nya nackstöd har också tagit plats i Duster.
Motorerna känns igen från tidigare. Största nyheten vad gäller drivlinorna är tillkomsten av en sexväxlad dubbelkopplingslåda – EDC. Dock är detta transmissionsalternativ endast valbart om du vill ha Duster med 150-hästars bensinmotor och framhjulsdrift. Vill du ha samma motor med fyrhjulsdrift tvingas du växla manuellt via sex växlar.
Detsamma gäller om du om du väljer någon annan motor, det är manuell låda som gäller till 90- och 130-hästars bensinmotorerna samt till dieselmotorn på 115 hästkrafter. Sistnämnda går att få med fram- och fyrhjulsdrift, övriga nämnda motorer (bortsett från bensinaren på 150 hk) kan bara kombineras med framhjulsdrift.
En motorgasdriven version med 100 hästkrafter finns också, med framhjulsdrift och manuell låda. Denna variant är förstås inte aktuell för Sverige.
Någon hybridversion av något slag verkar fortfarande inte vara aktuell.
I september är det svensk försäljningsstart för uppdaterade Duster. Priserna börjar på 149 900 kronor. I dag kostar instegsversionen av Duster från 147 400 kronor.
Instegspriset för Dacia Duster har alltså ökat med 50 procent på bara tre år. När dagens generation dök upp här i Sverige under 2018 började Duster på 99 900 kronor.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se