Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Dacia Duster nu med antisladd!
Dacia Duster nu med antisladd!
Dacia Duster nu med antisladd!
Dacia Duster nu med antisladd!

Dacia Duster nu med antisladd!

Jippi tjohej! Dacia har äntligen tagit sitt förnuft tillfånga efter att Teknikens Värld skällt ut dem i ett par olika omgångar. Från och med nu har alla modellversioner, oavsett bränsle, antisladd (ESP) som standard.

Dacia Duster må vara en lågt prissatt fyrhjulsdriven suv, men den lyckades inte särskilt bra i Euro NCAP:s krocktest där den bara fick tre stjärnor (i dag är fullpott, fem stjärnor, något av en standard) samt att den till i dag inte har sålts med antisladdsystem (ESP) som standard. Faktum är att Dacia Duster endast kunde utrustas med antisladd via ett tillägg på 5500 kronor om man köpte dieselversionen. Bensinversionen kunde över huvud taget inte utrustas med antisladd. Huvudlöst var bara förnamnet.

 Men... nu när vi snart byter ut 2011 mot 2012 har Dacia tänkt efter hur korkat detta har varit. Att vi på Teknikens Värld i olika omgångar har dissat Duster på grund av avsaknaden av antisladd har säkerligen också påverkat rumänerna och fransmännen (franska Renault äger rumänska Dacia).

 I dag bekräftar Renault för teknikensvarld.se att antisladdsystem (ESP) numera är standard på alla modellversioner av Duster oavsett motoralternativ, det vill säga oavsett om det sitter en diesel-, bensin- eller E85-motor under huven.

 Vi kan inte annat än ge Dacia och Renault en applåd trots att det tog lite tid innan de hajade till.

 Det ska också tilläggas att det är Dacia och Renault som gjort helomvändningen på eget initiativ. Det handlar alltså inte om ett nytt typgodkännande utfört 1 november 2011 eller senare enligt Europaparlamentets och rådets förordning nummer 661:2009 som hade krävt antisladdsystem på bilmodellen.

 På frågan varför Duster inte hade antisladd från början har vi fått svaret att den tidigare inte varit utvecklad för det.

 Den som har gått och suktat efter en Dacia Duster men dragit sig för köp på grund av avsaknaden av antisladdsystem kan alltså se fram emot ett köp nu. Detta då det billiga livförsäkringssystemet sedan två veckor tillbaka, vecka 44, finns på alla Duster som lämnar Dacia-fabriken. Men försäkra dig om att din bil inte är tillverkad vecka 43 eller tidigare.

 Priserna på Duster har justerats upp en aning. 2500 kronor extra kostar bilen nu jämfört med i våras. En väl värd extra slant för kunna ratta sin Duster mer säkert under en paniksituation.

 117400 kronor kostar Duster i basversion, 137400 kronor om du vill ha fyrhjulsdrift. Men du ska fortfarande ha i åtanke att modellen endast fått tre stjärnor i Euro NCAP.