Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Dacia

Dacia Jogger Hybrid officiell

Som tidigare annonserat blir Dacias senaste familjebil Jogger elektrifierad, dock utan möjlighet till laddning med kabel. 140-hästarshybriden når bilhandlarna kommande vår.

I januari öppnar orderböckerna för Dacia Jogger Hybrid 140, en icke laddbar elhybrid med 140 hästkrafter. Något svensk pris finns ännu inte men i Frankrike börjar modellen på 24 000 euro, då är det femsitsiga Express-varianten som avses.

Drivlinan beskrivs som en 1,6-liters bensinmotor på 90 hästkrafter som parats samman med en elmotor på 50 hästkrafter samt en kombinerad högspänningsgeneration/startmotor där de två sistnämnda serveras energi från ett litet batteri på 1,2 kWh. Batterikapaciteten i kombination med bromskraftåtervinning och automatlådans effektivitet påstås leda till att 80 procent av all stadskörning görs på enbart el. I teorin är det säkert möjligt, men i verkligheten...

Hybridversionen har fått ett instrumentkluster unikt för modellen. Foto: Dacia

Dacia lyfter förstås inte fram räckvidden på el då den för elhybriden är kort, men totala räckvidden nämner den rumänska biltillverkaren som lyder under franskt styre – över 90 mil mellan tankningarna ska modellen nå enligt WLTP-körcykelns kombinerade program.
Utsläppen av koldioxid uppges till 108 gram per kilometer.

Det fina med Dacia Jogger, även i hybridutförande, är att den rymmer upp till sju personer då den erbjuds med i både fem- och sjusitsigt utförande.

I mars är det premiär hos Dacia-handlarna, då ska Jogger Hybrid finnas tillgänglig för beskådan och provkörning.