Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Dacia LodgyDacia LodgyDacia Lodgy
Dacia Lodgy Foto: David Lilja och Dacia

Dacia Lodgy – tre snabba från provkörningen

Afrika är ingen kontinent man vanligtvis förknippar bilbranschen med, men nu ska Dacia Lodgy börja tillverkas i Marocko. David Lilja tog en snabbkurs i arabiska och är på plats för att avlägga rapport.

Var befinner du dig, David?

أنا في مراكش على سفح جبال الأطلس، ومن 35 درجة.

 – Jo, jag sa att jag är i Marrakesh vid foten av Atlasbergen och att det är 35 grader varmt. En bit norrut i hamnstaden Tangier ska nya Dacia Lodgy byggas. Det är första gången jag provkör en bil byggd i Afrika – stort!

 Wow! Dacia har fått kritik för bristande säkerhet, har de förbättrat sig till familjebussen Lodgy?

– Mja, de svävar lite på målet när det gäller vad bilen kommer få för betyg i Euro NCAP. Ingen Dacia har fått mer än tre stjärnor hittills och de säger inte att den här kommer få fler så... Fyra krockkuddar, ESP, ABS, Isofix-fästen är åtminstone standard i Sverige. Men sidokrockkuddar och modernare säkerhetsutrustning saknas och det är naturligtvis inget plus.

 Hur är bilen annars?

– Jag är positivt överraskad även om jag har svårt att väja mig vid utseendet. Helt okej att köra med dräglig komfort och rymlig nog för sju åkande. Den kommer fylla en funktion på marknaden eftersom priserna är så låga. Europriserna börjar på 9900, omkring 90000 kronor, för en femsitsig 1,6-litersbensinare med 85 hästkrafter, men man bör nog upp till åtminstone 90-hästarsdieseln och en utrustningsnivå uppåt samt sjusits för att den ska kännas någorlunda funktionell, då kostar den 15 390 euro. dCi 110 blir något dyrare, men senare kommer ett intressant bensinalternativ i form av 1,2 TCe med 115 hästkrafter till okänt pris. Bilen börjar säljas i Sverige i början av nästa år.

 Ute efter en sjusitsig bil till liten peng? Missa då inte att läsa hela provkörningsrapporten av Dacia Lodgy i Teknikens Värld nummer 24/2012 som kommer 24 maj. Glöm inte att om du prenumererar på Teknikens Värld får du förstatjing på alla provkörningar och test.

 Missa inte bildgalleriet nedan där du får se en biltillverkares variant på denna Blocket-styling.