Dacia Logan MCV

Dacia Logan MCV har blivit kombi

Gamla skåpbilsliknande Logan MCV är ett minne blott, nya Dacia Logan MCV är en regelrätt kombi med stort bagageutrymme. Blir det här Dacias murbräcka på den svenska marknaden?

Dacia har på mycket kort tid seglat upp som en av den europeiska bilindustrins stora vinnare, de billiga bilarna från Rumänien drar in stora pengar till franska ägarna Renault. I Sverige har det gått något långsammare än i övriga Europa, vilket förmodligen kan förklaras med att modellutbudet har varit begränsat. Numera finns dock lilla suven Duster, familjebilen Lodgy och golfklassaren Sandero. Nu kan Dacia lägga ytterligare en modell till sin produktportfölj – nya Logan MCV.

 Logan MCV är inte ett nytt namn i Dacia-sammanhang. 2006 lanserades den första Logan MCV som en blandning mellan skåpbil, MPV och kombi. Sedan november 2012 är tillverkningen nedlagd men bilen lever ändå vidare i form av Lada Largus som tillverkas i Ryssland. På Genèvesalongen visar Dacia en helt ny Logan MCV, den här gången i form av en traditionsenlig kombi.

 Vid lanseringen av första Logan MCV 2006 sades det att förkortningen MCV stod för Multi Convivial Vehicle (Multi-festligt fordon) men nu presenteras nya Logan MCV som ett Max Capacity Vehicle (Maxkapacitetsfordon). Det är ett namn som förpliktigar och Logan MCV ser i alla fall på pappret ut att hålla vad namnet lovar. Bagageutrymmet rymmer 573–1 518 liter, vilket kan jämföras med nya Golf Variant som har plats för 605–1 620 liter. Liksom Golf Variant envisas dessvärre Logan MCV med 60/40-fällning av baksätesryggarna i stället för mer praktiska 40/20/40.

 Till skillnad från sin föregångare får nya Logan MCV standardmonterat antisladdsystem. I grundutrustningen ingår även bland annat servostyrning och sidokrockkuddar. För extra pengar får man multimediasystem, farthållare och bakreparkeringssensorer.

 Motorutbudet hämtas rakt av från sedanmodellen Logan och Sandero, vilket betyder två bensinare och två dieslar. Instegsmotorn är en 1,2-liters bensinmotor med 75 hästkrafter, följd av trecylindriga TCe 90 med 90 hästkrafter och turboladdning. En 1,5-liters dieselmotor kan fås med 75 eller 90 hästkrafter. På vissa marknader kommer Logan MCV även att finnas i gasutförande med en 75-hästarsmotor. Orderböckerna öppnas i april.