Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
090508-dacia-sandero-stepway
090508-dacia-sandero-stepway
090508-dacia-sandero-stepway
090508-dacia-sandero-stepway

Dacia Sandero Stepway är klädd för naturen

Det är inte bara premiumtillverkarna som kan klä sina bilar i gummi och ta mer betalt. Rumänska lågprismärket Dacia vill inte vara sämre och visar nu Sandero Stepway – en Sandero med lite högre markfrigång och lite mer naturkänsla.

 Svart skyddsplast, fejkade hasplåtar och 20 millimeters högre markfrigång – vips, så har en helt vanlig bil förvandlats till värsta terrängbilen. Det vill i alla fall Renaults lågprismärke Dacia hävda. När nya Dacia Sandero Stepway lanseras görs det med hjälp av den lovande frasen ”Born for adventure” (Född för äventyr). Hur väl nya Sandero Stepway står sig i den verkliga naturen återstår naturligtvis att se, men på pappret ser det ut som att Sandero Stepway kommer att köra fast direkt.

Det är nämligen inte mycket som skiljer den terränganpassade bilen från sitt vanliga syskon. Lite svart skyddsplast, hasplåtsimitationer, 16-tums lättmetallfälgar och 20 millimeters högre markfrigång (175 totalt) är allt som skiljer. Fyrhjulsdriften lyser med sin frånvaro. Det gör dessvärre även antisladdsystemet. ABS-bromsar och sidokrockkuddar i framsätet har den i alla fall, som standard till och med.

Två motoralternativ finns. 1,6-liters bensin med 90 hästkrafter eller 1,5-liters diesel med 70 hästkrafter. Den senare klarar sig på 0,53 l/mil och släpper ut 140 gram koldioxid per kilometer. Bensinmotorn vill ha 0,76 liter för varje mil som avverkas. Stepway har Sanderos Ambiance-paket som standard, vilket innefattar centrallås, servostyrning, 60/40-delbart baksäte, dimljus och sidokrockkuddar framtill. Invändigt är en svart klädsel med vita sömmar unik för Stepway-modellen.

Lanseringen sker i september i stora delar av Europa. Det är osäkert om Sandero Stepway hinner hit till Sverige innan året är slut och priset är ännu inte känt. 

Läs mer

Provkörningar