Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Däcktest – en grannlaga uppgift

Teknikens Värld har testat däck sedan urminnes tider och sedan 2001 utför vi däcktestet i stort sett själva utan extern inblandning. Detta gör vi för att vi ska kunna leverera världens bästa däcktest.

Handen på hjärtat – hur kul är det att köpa däck? Ta vinterdäck som exempel. Först lägger du i runda slängar mellan 4000 och 5 000 kronor på fyra nya däck till din familjebil, fyra däck som är svarta och runda när de kommer på bilen. Femton minuter senare, när du kört genom den första snöslasksörjan för säsongen börjar dina splitter nya däck att anta en mer gråbrun kulör på däcksidan. Med andra ord ingen större skillnad gentemot hur de gamla däcken såg ut precis innan de åkte i återvinningscontainern hos däckfirman. Så mycket för den där nydäckskänslan.

 Däck är en sällanköpsprodukt som, för den vanlige bilisten, egentligen inte väcker några större positiva känslor. Inte ens när de sitter som nya på bilen. Kanske just därför är det lätt att falla för frestelsen att köpa det billigaste som marknaden har att erbjuda, komma billigare undan och sedan lägga pengarna på något som ger lite mer ”bling” för pengarna. Och det är här det stora felet begås.

 Teknikens Värld har testat däck sedan tidernas begynnelse (nästan!) och sedan 2001 utför vi själva den absoluta majoriteten av testerna. Och oavsett om det handlar om att testa komforten i vinterdäck, greppnivån i gatgodkända racingdäck eller prestanda på våta vägar med lättrullande sommardäck så är det två saker som alltid står i centrum – referens och repeterbarhet. För att hålla reda på hur underlaget skiftar, om det gör det, så använder vi oss av ett referensdäck som rullar med i testet. Antingen med jämna mellanrum eller hela tiden, beroende på underlag och typ av test. Resultaten från referenskörningarna ger oss svart på vitt hur de yttre omständigheterna påverkar underlaget och i förlängningen mot vilken verklighet som däcken ska bedömas.

 Repeterbarhet är alltid ett måste – samma villkor för alla testdeltagare. Ett exempel på detta är att vattenplaningstesterna körs med en spåransluten bil. På så sätt åker alla testdäcken genom vattenbaden på exakt samma ställen och utsätts därmed för samma påfrestningar. Vilket innebär att repeterbarheten är garanterad, liksom trovärdiga testresultat.

 När det gäller vinterdäcktest så delas testdelen ungefär 50/50 mellan vinterväg och barmark. Vi bromsar på is, snö, vått och torrt, vi testar vattenplaningsegenskaper, vi kör alla däcken på snö-, is- och våtbanor där framförallt våra erfarna testförares upplevelser av däcken tas till vara. Objektiva mätningar i all ära, men hittills har vi inte funnit något bättre sätt att ta ett helhetsgrepp kring däcken än att låta våra kompetenta testförare göra jobbet. 

 Givetvis har älgtestet en fast plats i testet liksom komfort och bränsleförbrukning. Som första tidning i världen kunde vi för några år sedan presentera rullmotståndsmätningar utförda där det verkligen räknas – ute på allmän väg. Genom att koppla in en avancerad mätutrustning på bilens datasystem så kan vi mäta den exakta bränsleförbrukningen mellan givna punkter – en smärre revolution i däcktestarsammanhang då rullmotstånd alltid tidigare mätts i laboratoriemiljö. För dubbdäcken innebar detta att dubbarna var tvungna att slitas ur däcken, annars skulle maskinen gå sönder i förtid. Numera körs alla däck precis som de är konstruerade.

 När det gäller tester av sommardäck så följer de samma mönster som för vinterdäck. Repeterbarhet och referens är A och O. Det är lite lättare med sommardäck eftersom en torr asfaltsyta inte ändrar sig lika mycket som exempelvis en isyta under en gnistrande fin och solig vinterdag. Men vi tar inga genvägar. 

 Under de senaste åren har de lättrullande däcken, som krävs för att många miljöklassade bilar ska nå in under koldioxidgränsen, rönt stort intresse. Med all rätt, eftersom de bitvis underpresterat radikalt. Jakten på lågt rullmotstånd har tvingat fram betydligt hårdare däck som haft riktigt svårt att hantera våta vägbanor. Långa bromssträckor och dåligt våtgrepp hör till vanligheterna, men på senare tid har även uppträdandet på torr väg försämrats och detta drabbar dig som konsument. Vi har haft svårt att testa däcken som originalmonteras på nya bilar då just de däcken inte säljs annat än till biltillverkarna. Men vi har testat och sett skillnaderna – de är enorma. Sex meters skillnad i bromssträcka från 100 km/h till 0 på en normal familjebil är både ofantligt och oacceptabelt. Och det är upptäckter som dessa som driver oss. För en sak är säker – trots att utvecklingen ständigt går framåt innebär det inte att allting blir bättre. Så när du väljer däck, läs gärna våra tester först och välj några av våra vinnare. Då får du garanterat en bra produkt.