Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Patrik Lindgren

Dagens bilar väger mer än du tror

Nya Mercedes C 220 BlueTEC Kombi väger 245 kilo mer i verkligheten än vad som står i bilens registreringsbevis. Detta kan föranleda såväl osäkert beteende som olaglig framfart, men tack och lov är en ändring i vardande.

Det började med att vågen visade 245 kilo mer än vad tjänsteviktsuppgiften i registreringsbeviset gjorde gällande. Sedan lastades bilen enligt registreringsbeviset med 575 kilo vilket fick till följd att den hoppade och sladdade genom älgtestet.

 

Nya Mercedes C-klass Kombi testas i nya numret av Teknikens Värld som finns att köpa i butik eller kan beställas online.

Enligt registreringsbeviset för vår testade Mercedes C 220 BlueTEC Kombi är tjänstevikten 1 615 kilo, men i verkligheten stannar den krönta stadsvågen i Nyköping på 1 860 kilo inklusive full tank och 70 kilo förare. Om detta hade varit en engångsföreteelse så hade vi kanske inte reagerat, men faktum är att Mercedes har angett felaktig tjänstevikt under lång tid. Några exempel: Mercedes GLK, testad i Teknikens Värld nummer 24/2008 vägde 220 kilo mer än angiven tjänstevikt. Så sent som i våras testades Mercedes S 400 Hybrid i Teknikens Värld nummer 10/2014, en bil som vägde 299 kilo mer än angiven tjänstevikt. Listan slutar dessvärre inte där, men det gör utrymmet.

Felangiven tjänstevikt har varit utbrett inom bilindustrin, men ingen har uppvisat så stora avvikelser som Mercedes. Flera tillverkare har, efter påtryckningar från Teknikens Värld, ändrat i sina rutiner. En av dem är Volvo, som så sent som när V70 II introducerades hade samma problem. Då, i Teknikens Värld nummer 15/2008 skilde det 180 kilo mellan teori och verklighet, men Volvo gjorde om i sina rutiner. Resultatet syns tydligt i vårt aktuella kombitest, för vår testade V60 väger bara fyra kilo mer än vad den ska. Med andra ord inom felmarginalen. Och framför allt så är det rätt. En tjänstevikt som ägaren kan förhålla sig till när han sedan lastar sin bil utifrån viktuppgifterna i registreringsbeviset.

I Mercedes fall är tjänsteviktssiffrorna svårsmälta, existerar det ens en Mercedes C 220 BlueTEC Kombi som väger så lite som 1 615 kilo? Vi har lämnat in en förfrågan om att få testa en sådan och återkommer i fallet.

 

3 frågor till...

Fredrik Wahrolén, PR- och kommunikationschef Mercedes-Benz Sverige AB

Fredrik Wahrolén – PR- och kommunikationschef Mercedes-Benz Sverige AB

Den testade Mercedes C 220 BlueTEC Kombi väger 245 kilo mer i verkligheten än vad som står angivet i bilens registreringsbevis. Hur kommer det sig?

– För Mercedes-Benz bilar gäller sedan EU-inträdet att vikten i registreringsbeviset avser vikten för en grundutrustad bil, en mätmetod som är fullt accepterad av Transportstyrelsen. En anpassning är dock på gång för att i stället ange den unika bilens verkliga vikt som tjänstevikt. Detta innebär därmed att den redovisade lastvikten kommer att minska. Först ut med detta system är nya V-Klass och övriga modeller följer successivt. Att förändra en metod som denna är dock komplext och kräver en tid att genomföra.

När vi har lastat bilen full med folk på de fyra passagerarplatserna så blir det ingen lastvikt kvar, bagageutrymmet blir tomt när vi förhåller oss till bilens totalvikt. Hur ser ni på detta?

– 55 kg lastvikt återstår, eller 11 kg per person. Låt mig förtydliga enligt följande:

Tjänstevikt: 1 615 kg.

Extrautrustning: 149 kg.

Acceptabel felmarginal tjänstevikt: 71 kg.

4 passagerare à 75 kg: 300 kg.

Totalt: 2 135 kg.

Lastvikt: Maxvikt 2 190 kg minus vikt för den aktuella bilen med fyra passagerare 2 135 kg = 55 kg.

I exemplet ovan har vi utgått från vikten vi uppmätt på 1 835 kg (inklusive förare 75 kg, nästan full tank, olja och spolarvätska). Jag vill understryka att den redovisade lastvikten kommer att minska till följd av att bilens unika vikt framöver kommer att anges i registreringsbeviset.

(Teknikens Värld vägde samma bil till 1 790 kg utan förare med full tank på den krönta stadsvågen i Nyköping, vilket blir 1 860 kg inklusive 70 kg förare som ingår i den svenska tjänstevikten. Totalvikt 2 190 minus verklig vikt 1 860 blir 330 kg till passagerare och last. När vi kör älgtestet så väger våra fyra passagerare tillsammans 330 kg, eller i snitt 82,5 kg, och då blir ingen vikt över till last).

För en konsument/bilägare så är uppgifterna i registreringsbeviset det som gäller för den specifika bilen, men vid upprepade tillfällen med just Mercedesbilar så tyder allt på att ni anger alldeles för låg tjänstevikt vid registrering i Sverige.

– Se svar på fråga 1. En anpassning har inletts för att i stället ange den unika bilens vikt. Sammanfattningsvis finns det två saker som är viktiga att framhålla:

En anpassning är på gång för att ange bilens unika vikt som tjänstevikt i registreringsbeviset.

Testbilen är mycket rikligt utrustad och väger betydligt mer än majoriteten av de C-klass som säljs.

 

Foto: Teknikens Värld

Tjänstevikt, totalvikt och maxlast – vad är vad?

Vad är tjänstevikt?

Den svenska tolkningen av begreppet tjänstevikt är ett driftfärdigt fordon med alla vätskor och full tank samt en förare som väger 70 kilo.

Vad är totalvikt?

Det är maxgränsen för vad fordonet får väga totalt med passagerare och last inkluderat.

Vad är maxlast?

Enkelt uttyckt är maxlasten skillnaden mellan tjänstevikten och totalvikten. Och så många kilo får du lasta bilen med.

Vad står det i lagboken?

När totalvikten överskrids blir fordonet olagligt att framföra då man anses ha överskridit maxlasten. Den överskjutande vikten räknas om till en procentsats i förhållande till maxlasten – en procentsats som sedan står som grund för bestraffningen. Upp till 20 procents överlast innebär böter, och bötesbeloppet är 2 000 kronor. Polisen gör då en bedömning om färden kan fortsätta eller om man måste lasta av.

Om överlasten är mellan 21-30 procent blir bötesbeloppet 2 500 kronor och man måste lasta av innan färden får fortsätta.

Mellan 31-40 procent överlast är bötesbeloppet 3 000 kronor. Om överlasten är över 40 procent blir bötesbeloppet 4 000 kronor.

Vid ett sådant här trafikbrott gör Transportstyrelsen en utredning om körkortet.

Vid över 40 procent överlast återkallas körkortet normalt i två månader.

Tilläggas bör också att när vi lastar testbilen upp till maxlast 575 kilo så innebär det en överlast på hela 42,6 procent.

Mercedes-ägaren tror att han följer lagen men skulle bli av med körkortet om han blev stoppad av polisen.