Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Dagens superbilar är för snabba för Nürburgring enligt Walter Röhrl

Porsche-legendaren varnar: ”Det finns inte plats för misstag”.

I oktober blev Porsche 911 GT2 RS den snabbaste serietillverkade bilen någonsin runt Nürburgrings nordslinga. Rekordtiden skrevs till smått otroliga 6 minuter, 47 sekunder och 3 tiondelar och innebar att rekordet kapats med åtta sekunder på bara fyra år.

Nu varnar Porsche-legendaren och tvåfaldige rallyvärldsmästaren Walter Röhrl för att utvecklingen kanske gått lite väl fort fram.

I en intervju med sajten Drive säger Röhrl att han oroas över säkerheten i dagens hastigheter.

Det finns inte plats för några misstag, och det är inte bra, säger Röhrl och refererar till Porsches senaste banrekord.

– Som när man kör i 295 km/h i Schwedenkreuz och 270 km/h i Fuchsröhre. Jag känner till alla olyckor som inträffat på de här platserna de senaste 20 åren.

– 270 km/h i Fuchsrohre får mig alltid att tänka på en testförare från Bridgestone som bröt en fälg där...

Walter Röhrl ser avsaknaden av tillräckligt med downforce som en av säkerhetsriskerna i dag. Även om bilar som nämnda Porsche GT2 RS levererar bra marktryckssiffror (upp till 416 kilo) för att vara en serietillverkad bil, är det långt ifrån siffrorna för tävlingsbilar utrustade med stora vingar.

Dr Frank-Steffen Walliser, chef för Porsches motorsportsavdelning, säger dock till Drive att man kommer att fortsätta att testa bilarna på Nürburgring även framöver. Han säger också att Porsches förare aldrig har några tidsmål att förhålla sig till och att de aldrig pressas till att köra över bilens förmåga.

För lite mer än ett år sedan kraschade en Koenigsegg One:1 allvarligt under ett test på Nürburgring. Kraschen skedde just i Fuchsröhre. Orsaken var att ABS-systemet slutat fungera. Föraren klarade sig utan allvarliga skador.