Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Teknikens Värld

Dags för Sveriges nya registreringsskyltar

Det svenska registreringsskyltssystemet som vi är vana vid når vägs ände vilken dag som helst. Ett nytt system finns redo att tas i bruk. En bokstav tillkommer.

För mer än tre år sedan skrev vi om hur de svenska registreringsskyltarna är på väg att ta slut, det vill säga skyltarna som följer mallen tre bokstäver och tre siffror. Två år senare hade Transportstyrelsen arbetat fram ett nytt bokstavs- och siffersystem som innebär att sista siffran kan bytas ut mot en bokstav (endast 23 av latinska alfabetets 26 bokstäver då I, Q och V inte är tillåtna).

12,1 miljoner

Ytterligare två år senare tog regeringen beslutet att Transportstyrelsens förslag från 2015 ska införas. Då beräknades nuvarande bokstavs- och sifferkombinationer ta slut någonstans mellan 2019 och 2021, och att de nya skyltarna troligtvis måste börja fasas in under 2019.

De senaste årens ökande nybilsförsäljning har lett till att dagens kombinationer – totalt 12,1 miljoner – är på väg att ta slut tidigare än väntat. För ett halvår sedan berättade vi att de nya skyltarna kan behöva tas i bruk redan under 2018 års sista kvartal. Och så kan det fortfarande bli.

Dagens registreringsskyltar med tre bokstäver och tre siffror tar slut vilken dag som helst. Foto: Glenn Lindberg

Var beredd

I skrivande stund är det den 25 september och därmed bara sex dagar till årets sista kvartal. Därför ska vi vara förberedda på att vi vilken dag som helst kan få se en bil med en bokstav i stället för en siffra som ändelse. Om du får syn på en sådan skylt på en bil i trafik är det alltså inget fuffens utan helt på sin plats.

Ingen garanti

Köper du en ny bil i slutet av 2018 eller i början av 2019 är det ingen garanti för att du får den nya skylten. Den gamla kombinationen med tre bokstäver och tre siffror kommer att finnas kvar. Bilar som avregistreras/skrotas frigörs från sina registreringsnummer. Dessa nummer blir tillgängliga för andra bilar och fordon efter att ha legat i dvala i ett år.

De gamla registreringsskyltarna med länsbokstav försvann 1972/1973. Länsbokstav P innebar att bilen kom från Älvsborgs län, som inte längre finns utan i dag ingår i Västra Götalands län. Foto: Teknikens Värld

1972-2018

Det var under 1972 som de gamla registreringsskyltarna med inledande länsbokstav började fasas ut. Uppsala län var först ut med tre bokstäver och tre siffror. Under 1973 implementerades det nya systemet i hela Sverige.

Ungefär 45 år tog det att få slut alla 12,1 miljoner kombinationer. Det nya systemet med en bokstav i slutet ger 39 miljoner olika kombinationer. Det dröjer därmed ett bra tag, flera årtionden, innan det är dags för Transportstyrelsen att införa ytterligare en bokstav i sifferdelen.