Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
071018-vinterdack071018-vinterdack071018-vinterdack
071018-vinterdack

Dags för vinterdäck?

Under hösten och vintern ökar risken för vattenplaning och halka. Därför är det extra viktigt att kontrollera att däcken är i gott skick. 

När det regnar ökar risken för halka och vattenplaning. Då är det extra viktigt med bra däck med rejält mönsterdjup.  Sommardäck har en gummiblandning som gör att de blir för hårda när det är kallt. Därför bör du förse ditt fordon med vinterdäck när temperaturen närmar sig noll eller när det är minusgrader. 

Mellan den 1 december och den 31 mars är det krav på att använda vinterdäck (dubbade eller odubbade) om vinterväglag råder. Även sommardäck med snökedjor på samtliga hjul klassas som vinterdäck.  Polisens bedömning av vinterväglag är snö, is eller frost på vägbanan och angränsade vägar. Dubbdäck får användas under perioden 1 oktober till 30 april samt annan tid om väglaget motiverar användning av dubbade däck. 

För personbil, lätt lastbil och buss med en totalvikt av högst 3,5 ton samt släpvagn ska vid färd på väg under perioden 1 december – 31 mars (när vinterväglag råder) ha ett mönsterdjup på minst 3 millimeter. För övriga tillfällen gäller minst 1,6 millimeter. Hos motorcyklar är kravet på mönsterdjup 1,0 millimeter. 

Ett bra sätt att testa om vinterdäcken är lagliga är att använda en femkrona som mall. Avståndet mellan överdelen på siffran fem och överkanten på myntet är tre millimeter. Stick ner myntet på det mest slitna stället i de mittersta tre fjärdedelarna av däckets bredd. Ser du hela siffran fem är däcket utslitet och därmed olagligt. 

Däck som är grovmönstrade, M+S-märkta och som inte är särskilt framtagna för vinterkörning är inte godkända som vinterdäck. 

Lagen om vinterdäck gäller för personbilar, lätta lastbilar och bussar med en totalvikt på högst 3,5 ton (och släpvagn). Har du dubbade däck på dragbil, skall vid färd på halt väglag eller då sådant kan befaras, också släpvagnen vara med dubbade däck . Om dragbilen däremot har odubbade vinterdäck får släpvagnen vara försedd med dubbdäck. 

Undantag från vinterdäcksbestämmelserna: 

1. Fordon som undantas från vinterdäcksbestämmelserna: 

a. Om fordonet är 30 år eller äldre 

b. Om fordonet är registrerat i utlandet 

c. Om färden påbörjas eller avslutas i utlandet. 

2. Ett fordon får brukas om det kan ske utan fara för trafiksäkerheten i följande fall: 

a. För provkörning eller bogsering av fordonet i samband med reparation eller liknande. 

b. För färd kortast lämpliga väg till och från besiktning. 

För samtliga undantag utom utlandsregistrerade fordon gäller dock att mönsterdjupet skall vara 3 millimeter oavsett om det är vinter- eller sommardäck. 

Källa: Polisen