Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Illustration: Mattias Rabe

Dags för Volvo V90 Cross Country

S90 och V90 är avklarade, nu fokuserar Volvo på presentationen och lanseringen av V90 Cross Country. Premiär är det i nästa vecka.

Volvos nya 90-serie är inte komplett utan Cross Country-versionen av V90 som ersätter nedlagda XC70. Volvos lite stryktåligare versioner av kombimodellerna är populära, inte minst i Sverige och det delvis tack vare Zlatan Ibrahimovic (för visst köper en del svenskar bil efter vad Zlatans syns i).

När det nu snart är dags för efterträdaren till XC70, den har premiär i nästa vecka, är det under en ny beteckningen – Cross Country. XC-prefixet är struket och framöver reserverat för de bilar som verkligen är suvar, det vill säga XC90, XC60 och kommande XC40.

Volvos Cross Country-resa påbörjades 1996 och den första produkten stod klar hösten 1997 när V70 XC, med Cross Country utskrivet i bakrutans nederkant, lanserades. Den var en form av uppföljare till 1996 års 850 AWD men med attiraljer som ackompanjerade fyrhjulsdriften, exempelvis 2,6 centimeter högre markfrigång i kombination med plastsjok runt om.

Sedan dess har det rullat på ordentligt för Volvos Cross Country-modeller som i nuläget är tre stycken (V40 Cross Country, V60 Cross Country och S60 Cross Country). Snart utökas alltså familjen till att innehålla fyra medlemmar.

– För många människor har Cross Country blivit själva sinnebilden för en Volvo-bil. Den var ett vinnande koncept redan från start – perfekt för Sveriges hårda klimat och svåra vägförhållanden, säger Håkan Samuelssons som är vd och koncernchef för Volvo Car Group.

Mer om de tre generationerna Volvo XC70 kan du läsa i vår artikel från i våras.

XC70, här i 2008 års utförande, är nedlagd. Efterträdaren V90 Cross Country står runt hörnet och väntar. Premiär i nästa vecka.XC70, här i 2008 års utförande, är nedlagd. Efterträdaren V90 Cross Country står runt hörnet och väntar. Premiär i nästa vecka.XC70, här i 2008 års utförande, är nedlagd. Efterträdaren V90 Cross Country står runt hörnet och väntar. Premiär i nästa vecka.
XC70, här i 2008 års utförande, är nedlagd. Efterträdaren V90 Cross Country står runt hörnet och väntar. Premiär i nästa vecka.