Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
090529-smart-kopia
090529-smart-kopia
090529-smart-kopia
090529-smart-kopia

Daimler förlorar mot kinesisk kopia

Kopia eller inte? Inte, blev utfallet i grekisk domstol i en tvist mellan Daimler och kinesiska Shuanghuan Auto. Deras lilla Noble, som är misstänkt lik Smart Fortwo, anses inte vara en kopia och får därmed säljas.

 Daimler ser ut att förlora den långdragna striden med kinesiska Shuanghuan Auto. Shuanghuans lilla minibil Noble har flera gånger tidigare stoppats från att visas i Europa, första gången redan 2007. Varje gång är det Daimler som har satt käppar i hjulen för kineserna. Anledningen är att Daimler anser att Noble är lite för lik Smart Fortwo. Nu har dock Daimler lidit ett svårt nederlag sedan grekisk domstol dömt till fördel för Shuanghuan, deras Noble anses inte vara en kopia av Smart Fortwo.

Tittar man på de båda bilarna är det dock svårt att inte se likheterna. Att Shuanghuan dessutom i vissa europeiska länder har marknadsfört Noble med sloganen ”Smarter than the rest”, har naturligtvis retat gallfeber på tyskarna. Men den grekiska domstolen delar tydligen inte Daimlers syn på saken. Enligt domen är det ingen risk att en väl informerad köpare kan blanda ihop de två bilarna. Eftersom bilarna dessutom är olika rent tekniskt är det irrelevant att de liknar varandra. Det anses dessutom vara närmast oundvikligt att två minibilar får design som påminner om varandra.

”Rättvisan är blind”, är ett uttryck som dyker upp i tankarna. Den grekiska domstolens bedömning är dock ingen chockerande nyhet. Liknande beslut har fattats i tvister mellan andra europeiska biltillverkare som tagit strid mot kinesiska kopior. Kopiorna verkar däremot inte kunna överkomma det sista hindret. Flertalet av dem faller i glömska på grund av det obefintliga intresset från europeiska kunder.  

Läs mer