Daimler hotas av böter på upp till en miljard euro
Daimler hotas av höga böter på grund av manipulerande mjukvara hos bilar med dieselmotorer, det vi känner som "dieselgate". Upp till en miljard euro kan straffet bli, enligt tysk media.
Daimler hotas av böter på mellan 800 miljoner och en miljard euro (omkring 8,6 till 10,7 miljarder kronor) på grund av manipulerande mjukvara på dieseldrivna personbilsmodeller (det vi känner som "dieselgate"), enligt Der Spiegel.
Tyska motsvarigheten till Transportstyrelsen KBA (Kraftfahrt-Bundesamt), ska ha hittat mjukvaran i en rad olika modeller, bland annat storsäljarna C- och E-klass, och uppmanat tillverkaren att återkalla omkring 280 000 bilar i landet för korrigering. För europeisk del rör det sig om runt 700 000 drabbade bilar.
LÄS MER: Allt om dieselgate
Bötesbelopp på upp till 5 000 euro per bil har nämnts av åklagaren i Stuttgart och ärendet som beräknades vara klart i september eller oktober i år kommer förmodligen dra ut på tiden och avslutas först nästa år.
Tidigare i år avslöjades modellen GLK ha manipulerande mjukvara och som en följd av det hamnade fler modeller under granskning även om KBA hittat olagliga avstängningsanordningar i Mercedesbilar tidigare.
LÄS MER: EU-parlamentet kräver ombyggnad av förorenande bilar
Berörda Mercedes-modeller är Vito, C-klass, CLS, GLC, GLK, GLE, G (Geländewagen), S-klass, SLK, ML, Sprinter och V-klass tillverkade mellan 2011 och 2018. Den tyska branschorganisationen ADAC har en komplett lista på vilka motorer som är involverade – den hittar du här.
Daimler själva menar att man inte har använt sig av någon olaglig metod och har tagit beslagtagandet av data vidare juridiskt. Andra kvartalet i år visade man upp en förlust på 1,6 miljarder euro (cirka 17 miljarder kronor) och förklarade detta bland annat med en uppbyggnad av en reserv för att betala eventuella böter i och med dieselgate, skriver Der Spiegel vidare.
Tidigare har även Volkswagen tilldelats böter i liknande kaliber för samma typ av manipulering medans Audi och Porsche har kommit lindrigare undan.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se