Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
090511-daimler-bmw
090511-daimler-bmw
090511-daimler-bmw
090511-daimler-bmw

Daimler vill närma sig BMW

Daimler-chefen Dieter Zetsche vill ha ett ännu bredare samarbete med ärkerivalen BMW. Enligt Zetsche finns det få områden där de två tillverkarna inte skulle kunna samarbeta.

 Förändringarna som pågår i världens bilindustri är till synes oändliga. De olika biltillverkarna verkar vilja köpa upp varandra fram och tillbaka. Daimler-koncernen och ärkerivalen BMW har redan sedan tidigare samarbetat inom vissa områden, bland annat genom att göra gemensamma inköp för att spara pengar. Nu avslöjar Daimlers koncernchef, mannen med mustaschen, Dieter Zetsche att han gärna skulle se ett bredare samarbete med BMW.

– Generellt ser jag endast ett fåtal områden där samarbete i princip är helt uteslutet, säger Zetsche i intervju med Reuters.

Zetsche vill inte avslöja vilka områden som inte är ”samarbetsbara”, men han understryker att Daimler måste se till att kunder som har köpt en Mercedes måste känna att de har köpt en lyxbil med de unika egenskaperna hos en Mercedes och inte något annat. Enligt Zetsche är det ytterst viktigt både för Daimler och BMW att de individuella identiteterna bevaras. Detta ska dock inte behöva sätta stopp för djupare samarbete.

I kölvattnet av Toyotas stora framgångar med hybriden Prius inledde BMW och Daimler ett samarbete för att utveckla hybriddrivlinor. Daimler blir först ut med att använda tekniken när hybridversionen av Mercedes ML kommer i år, tätt följd av S-klass hybrid. Utöver hybridtekniken gör BMW och Daimler gemensamma inköp av cirka 100 komponenter som inte sägs påverka märkesidentiteterna eftersom de varken syns eller känns.

Läs mer