Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Toyota Proace tog ”silver” i säkerhet och Mercedes Sprinter ”guld”. Högsta nivån är platina, som ingen skåpbil uppnådde.
Toyota Proace tog ”silver” i säkerhet och Mercedes Sprinter ”guld”. Högsta nivån är platina, som ingen skåpbil uppnådde.
Toyota Proace tog ”silver” i säkerhet och Mercedes Sprinter ”guld”. Högsta nivån är platina, som ingen skåpbil uppnådde.
Toyota Proace tog ”silver” i säkerhet och Mercedes Sprinter ”guld”. Högsta nivån är platina, som ingen skåpbil uppnådde. Foto: Toyota / Mercedes-Benz

Dålig säkerhet i skåpbilar enligt Euro NCAP

Skåpbilar har generellt dålig säkerhetsprestanda enligt Euro NCAP:s senaste rapport. Det finns ett par fordon som uppnår ”guld”-nivå, men en får stämpeln ”rekommenderas inte”.

Euro NCAP krocktestar varje år alla nya bilar på marknaden, i Europa. Inför 2023 gjorde de en del ändringar i sina testmetoder för att anpassa sig till allt fler nya funktioner i bilarna, bland annat. Men så finns en helt annan sorts fordon som man testar lite annorlunda och det handlar om skåpbilar.

Kollisioner med skåpbilar brukar få allvarligare konsekvenser än personbilar, vilket beror på att de inte är lika bra utrustade säkerhetsmässigt och att de ofta innehåller lösa föremål i skåpet som flyger runt. Euro NCAP testar hur som helst främst förarassistanssystemen och bältespåminnare i dessa bilar.

System som testas (vikt av totalbetyget i procent)

AEB Van-to-Car (30)

AEB Van-to-Pedestrian (10)

AEB Van-to-Bicyclist (10)

Körfältshjälp (20)

Hastighetsstöd (15)

Occupant Status Monitoring (inklusive bältespåminnare) (15)

Varje testkategori får ett betyg som sedan viktas och slås ihop till ett totalbetyg. Skåpbilar får inte antal stjärnor, som personbilar, utan hamnar i olika kategorier: platina, guld, silver, brons eller rekommenderas inte.

Det finns en skåpbil som fick den anskrämliga stämpeln ”rekommenderas inte”, då den endast fick 18 procent i totalbetyg. Det är Nissan Interstar, helt enkelt för att den saknar flera av de funktioner som undersökts.

Kategorier (totalpoäng i procent)

Platina (80+)

Guld (60–79)

Silver (40–59)

Brons (20–39)

Rekommenderas inte (<20)< p>

En rad bilar tog sig över ”brons”-kanten (totalpoäng i procent):

Citroën Dispatch (24 procent), Citroën Jumper (20 procent), Citroën Jumpy (24), Citroën Relay (20), Iveco Daily (35), Opel Movano (22), Opel Vivaro (30), Peugeot Boxer (22), Peugeot Expert (31), Renault Master (25) och Toyota Proace (23).

De skåpbilar som uppnådde ”silver”-nivå (totalpoäng i procent):

Mercedes Sprinter (52), Mercedes Vito (48), Nissan Primastar (40), Renault Trafic (40), Volkswagen Crafter (40) och Volkswagen Transporter (43).

Två bilar tog sig ända upp på nivå ”guld”, Fiat Ducato med 63 procent i totalpoäng och Ford Transit med 60 procent i totalpoäng. Ingen fick ”platina” och det kan konstateras att de allra flesta fick under 50 procent i totalpoäng på sina säkerhetsfunktioner.