Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Dåligt krockskydd i Dodge Challenger – men även i Ford Mustang och Chevrolet Camaro

Amerikanska säkerhetsorganisationen IIHS har krocktestat tre amerikanska sportbilar – Chevrolet Camaro, Dodge Challenger och Ford Mustang. Det gick inte speciellt bra för trion. Sämst gick det för Challenger.

https://youtu.be/XLeP2icw-9c

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

Euro NCAP och biltillverkarna brukar få skit för att de aldrig krocktestar sportbilar. Det närmaste Euro NCAP kommit i sportbilsväg är Audi TT, BMW Z4 och Mazda MX-5. Någon ”riktig sportbil” à la Porsche, Ferrari eller McLaren har aldrig krocktestats av den europeiska organisationen.

I USA råder i princip samma inställning. Den oberoende säkerhetsorganisationen IIHS brukar inte krocktesta de vassaste sportbilarna, exempelvis har Corvette eller Viper aldrig genomgått deras rigorösa prövningar, däremot har bilar som ligger snäppet längre ned på sportbilsskalan testats i liten skala. Detsamma gäller hos statliga NHTSA.

Nu har IIHS krocktestat tre aktuella populära amerikanska sportbilar, om än inte de som ligger högst upp på nämnda skala. De har nämligen krocktestat coupéversionerna av nya Ford Mustang, Chevrolet Camaro och Dodge Challenger. Det gick inte så bra som de hade hoppats på.

Ford Mustang i frontalkrocktest med liten överlappning.Ford Mustang i frontalkrocktest med liten överlappning.Ford Mustang i frontalkrocktest med liten överlappning.
Ford Mustang i frontalkrocktest med liten överlappning.

Ingen i trion klarade av att nå upp till klassificeringarna Top Safety Pick eller Top Safety Pick+, sistnämnda en utmärkelse som exempelvis Volvo och flera andra märken mer eller mindre prenumererar på.

Ford Mustang var den i trion som totalt sett gjorde bäst ifrån sig. Plumpen kom i frontalkrocktestet med liten överlappning (25 procents överlappning som IIHS är ensamma att testa och som fått många biltillverkare fällda genom åren). Mustang anses bara vara acceptabel i detta krocktestmoment som utförs i 64 km/h (samma hastighet som Euro NCAP använder). I övriga testmoment rankades Mustang som bra (högsta betyget), men nämnda plump gjorde att det inte blev någon Top Safety Pick.

Chevrolet Camaro i frontalkrocktest med liten överlappning.Chevrolet Camaro i frontalkrocktest med liten överlappning.Chevrolet Camaro i frontalkrocktest med liten överlappning.
Chevrolet Camaro i frontalkrocktest med liten överlappning.

Näst bäst blev Chevrolet Camaro som inte heller gjorde speciellt dåligt ifrån sig. Den fick högsta betyget bra i alla delmoment förutom i testet av takets motståndskraft. Där fick Camaro bara betyget acceptabelt. I det tuffa frontalkrocktestet med liten överlappning fick den däremot högsta betyg. En plump i protokollet var också att Chevrolet inte erbjuder något frontalkollisionsförebyggande system, exempelvis ett varningssystem eller autobroms.

Dodge Challenger i frontalkrocktest med liten överlappning.Dodge Challenger i frontalkrocktest med liten överlappning.Dodge Challenger i frontalkrocktest med liten överlappning.
Dodge Challenger i frontalkrocktest med liten överlappning.

Dodge Challenger, som är äldsta konstruktionen men också snabbast i trion, gjorde klart sämst ifrån sig. I frontalkrocktestet med liten överlappning anses den vara medioker, näst lägsta betyget, och i takets motståndskraft samt stolarnas skydd mot exempelvis pisksnärtskador misslyckades modellen att få högsta betyget då den bara anses vara acceptabel.

– Under kraschen med Challenger trycktes framhjulet bakåt och in i passagerarutrymmet. Intrånget i fotutrymmet gjorde att dockans vänstra fot fastnade och fotleden deformerades. Våra tekniker var tvungna att skruva isär krocktestdockans fot från benet för att lyckas frigöra dockan. Detta är ganska sällsynt. Det är bara hänt fem gånger i testet med liten överlappning, säger IIHS-chefen Adrian Lund.

Alla tre bilarna klarade frontalkrocktestet med större överlappning (40 procent, samma metod som Euro NCAP och NHTSA använder sig av) och fick högsta betyg i delmomentet.

– Med tanke på att sportbilar har hög representation i krockstatistiken är det särskilt viktigt att de erbjuder de åkande bästa möjliga skydd vid en krock, säger Adrian Lund lite besviket efter att ha sett vad bilarna uppnådde i form av skydd.