080624-carlsson-rattfylla

Daniel Carlsson misstänks för rattfylleri

Rallyföraren Daniel Carlsson driver ett projekt för nykterhet i trafiken. Nu misstänks han själv för rattfylla. När polisen stoppade honom vid en rutinkontroll i Kil på söndagsmorgonen försökte han fly till fots, uppger Värmlands Folkblad.

I värmländska Kil i söndags morse togs den kände rallyföraren Daniel Carlsson av polisen misstänkt för rattfylleri. Enligt Värmlands Folkblad försökte Daniel Carlsson fly från polisen till fots.

– Vi kunde inte ta något blåstest. Vi tog två urinprov och blodprov eftersom personen lämnade bilen och gick en liten stund. De letade efter honom i ungefär 20 minuter, säger Morgan Connedal, vakthavande befäl vid polisen i Karlstad, till Värmlands Folkblad.

I samarbete med Motorförarnas helnykterhetsförbund, MHF, har Daniel Carlsson drivit projektet WRADD, World Rally Against Drunk Driving, där han använt sin rallykarriär för att arbeta mot rattfylleriet. Projektet omvandlades senare till KÖRNYKTER.NU. I ett pressmeddelande uppger Daniel Carlsson att han med omedelbar verkan lämnar allt engagemang i trafiksäkerhetsprojektet, att han fortfarande tror på allt vad det står för och att hans beslut därför blir extra svårt. Han berättar att han ”alldeles för tidigt på morgonen” satte sig bakom ratten efter att ha druckit alkohol.

– En gång är en gång för mycket och jag kommer att ta konsekvenserna av mitt handlande, det finns inget försvar för vad jag gjort. Som om det inte vore nog så följde jag upp ett misstag med ett annat. Jag försökte under några panikslagna ögonblick – innan jag förstod vad jag gjort – fly undan polisen och mitt ansvar för vad jag ställt till. Nu, efteråt, ångrar jag mig bara något fruktansvärt och känner en enorm skuld inför alla rattfyllerioffer och deras anhöriga, skriver Daniel Carlsson i ett pressmeddelande.

Sedan misstankarna om rattfylleri blev kända har Daniel Carlsson fått mycket hård kritik, framförallt från MHF.

– MHF är djupt besvikna på Daniel Carlsson. Hans agerande gör att vi tappat förtroendet för honom i den roll han tills nu fungerat som förkämpe mot rattfylleri. MHF avvaktar nu beslut om vad som sker vidare i projektet KÖRNYKTER.NU. Projektet har ett lovvärt syfte och vi hoppas att det kommer att visa sig vara större än en enskild persons dåliga omdöme, säger MHF:s vd Tom Bjerver.