Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Danmark: hasch och bilkörning kan bli tillåtet

Den danska regeringen vill se en uppmjukning av reglerna som i dag inte tillåter bilförare att köra cannabispåverkade.

I dag råder det nolltolerans mot kombinationen cannabispåverkan och bilkörning. Men inom en snar framtid kan reglerna komma att luckras upp en aning, det berättade den sittande regeringen under danska folketingets öppnande i tisdags.

I stället för nolltolerans vill man införa en miniminivå där andelen THC (huvudsaklig aktiv substans i cannabis) i blodet avgör om man ska straffas eller inte. Som exempel nämner Jan E Jørgensen, medlem av partiet Venstre och med ansvar för rättsliga frågor, en bilförare som för fjorton dagar sedan rökt marijuana och åker fast eftersom det syns i blodet. Det medför i dag böter och förlust av körkortet i tre år. För hårt anser den danska regeringen. I stället ska mängden THC i blodet avgöra var på straffskalan man hamnar. Tanken är alltså inte att man ska kunna röka joint och genast därefter sätta sig bakom ratten.

Jan E Jørgensen säger till Ekstrabladet att om man vill bekämpa cannabis finns det andra lämpligare områden än i vägtrafiklagen.

Ekstrabladet har en undersökning på sin webbplats där frågan ”Ska du förlora ditt körkort om du röker hasch på en lördag och kör bil på en måndag?”. Drygt 80 procent av de svarande anser att man inte ska bli av med körkortet medan knappt 20 procent tycker att en körkortsförlust är på sin plats. Vi har ställt samma fråga till dig i vår undersökning som du finner ovanför denna text.