Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Dansk hästspark på Genèvesalongen

Danska supersportbilstillverkaren Zenvo fyller tio år och firar med en jubileumsversion av modellen TS1 GT.

Det danska gemytet kan faktiskt även omfatta inhemska bilar. Nej, inte elbilen Kewet för er som minns den utan kanske hellre sportbilen TS1 GT vars tillverkade Zenvo i år fyller tio år.

I och med detta har man tillverkat ett jubileumsexemplar av modellen TS1 GT. Man väljer dock att titta tillbaka längre än sina tio år då bilen är döpt till Sleipnir efter den åttahovade hästen som reds av asaguden Oden.

Bilen är lackad i kulören Fjord Blue och har inlägg av kolfiber och strajpning i koppar-brons. Det sista ska koppla till material som var det mest avancerade under vikingatiden, då asagudarna var på tapeten.

Zenvo TS1 GT vill också vara avancerad med mycket lättviktsmaterial och påkostad teknik. Motorn är en V8 på 5,8 liter och 1 180 hästkrafter tack vare två turboaggregat. 0-100 km/h ska klara av på 2,8 sekunder och bilen toppar 375 km/h. Jubileumsversionen har samma siffror som urmodellen.

Zenvos arbete med bilen har varit lite av en följetong här på sajten men flertalet minns säkert också när den fattade eld under Top Gears provkörning i februari 2014.