Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Mattias Rabe

Därför heter bilmärkena som de gör

Du har säkert hört att namnet Volvo kommer från latinska "jag rullar" och att Saab är en förkortning av Svenska Aeroplan AB. Men varför heter Audi Audi, Fiat Fiat och Jaguar Jaguar. Här är förklaringen till varför några av våra mest kända bilmärken, samt några mindre kända, heter som de gör.

Här följer 57 olika bilmärken, de flesta av dem fortfarande i allra högsta grad levande, några av dem avsomnade och nästan bortglömda, och förklaringar till respektive namn. Ibland är det en familj som har fått stå namn för märket, ibland en flod och ibland en rallytävling.

Acura
Hondas lyxbilsmärke Acura plockar sitt namn från språket latin, precis som Volvo. Men här handlar det inte om något så simpelt som att rulla utan från ordet "cura" som i betydelsen enligt engelskans "accuracy". Acura har ett A som logotyp där bokstaven är formad som en kompass vilket ska stå för precision.

Expressen Premium - Digital prenumeration

Teknikens Värld är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 89 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill

Genom att klicka på "STARTA PREMIUM" godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Expressen Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicyn. Av tekniska skäl kan ett belopp på 1 kr komma att reserveras på ditt konto, men betalas tillbaka inom kort.