Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Volvo Cars

Därför ratade Polestar Volvo Concept Estate

Polestar får just nu mycket uppmärksamhet med sina modeller 1 och 2. Men hur började det egentligen? Hur kommer det sig att första modellen i grunden är Volvos konceptbil Concept Coupé och inte Concept Estate?

Under 2013 och 2014 presenterade Volvo tre designkoncept som var en förhandsvisning i vad som var på väg att komma från den svenska biltillverkaren. Samtliga blev mer eller mindre unisont hyllade.

Det började i augusti 2013 med linjesköna Concept Coupé som sades knyta an till former från märkets coupéklassiker P1800.

Några månader senare, i början av januari 2014, presenterades Concept XC Coupé som gav världen en första smygtitt på hur en ny suv från Hisingen kan komma att se ut.

Bara en dryg månad efter Concept XC Coupé dök Concept Estate upp, den förmodligen mest hyllade designstudien av de tre. Med Concept Coupé-linjer i kombiförpackning skulle den föra tankarna till P1800 ES, det vill säga 1970-talets designikon från Volvo, signerad Jan Wilsgaard.

Volvo Concept Estate presenterades i slutet av februari 2014. Den föll då många i smaken, inte bara i Sverige. Lika linjeskön blev inte produktionsbilen, det vill säga Volvo V90.Volvo Concept Estate presenterades i slutet av februari 2014. Den föll då många i smaken, inte bara i Sverige. Lika linjeskön blev inte produktionsbilen, det vill säga Volvo V90.Volvo Concept Estate presenterades i slutet av februari 2014. Den föll då många i smaken, inte bara i Sverige. Lika linjeskön blev inte produktionsbilen, det vill säga Volvo V90.
Volvo Concept Estate presenterades i slutet av februari 2014. Den föll då många i smaken, inte bara i Sverige. Lika linjeskön blev inte produktionsbilen, det vill säga Volvo V90. Foto: Volvo Cars

De tre koncepten blev tre produktionsmodeller – S90, XC90 och V90. Dock försvann en hel del av de slanka linjerna och samtliga bilar fick en praktisk detalj i form av bakdörrar.

Ingen av konceptbilarna i sitt ursprungliga utförande har lett till något med Volvo-emblem på, däremot har Concept Coupé gått och blivit en kraftfull laddhybrid, men under annat varumärke som 2017 presenterades som ett elektriskt prestandamärke. Polestar 1 heter Concept Coupé i dag.

PROVKÖRNING: Polestar 1

Ansvarig designer till de tre hyllade konceptbilarna var Thomas Ingenlath. I dag är han vd för Polestar.Ansvarig designer till de tre hyllade konceptbilarna var Thomas Ingenlath. I dag är han vd för Polestar.Ansvarig designer till de tre hyllade konceptbilarna var Thomas Ingenlath. I dag är han vd för Polestar.
Ansvarig designer till de tre hyllade konceptbilarna var Thomas Ingenlath. I dag är han vd för Polestar. Foto: Volvo Cars

Men varför valde Polestar just den vägen, varför valde de inte Concept Estate som grund? Polestars ansvariga för design, Maximilian Missoni, berättar hur det gick till.

– Jag tror att när du frågar några av formgivarna så skulle de förmodligen ha sagt: ”Låt oss också göra shooting brake-versionen (Concept Estate, reds anm)!”. De tyckte alla att den var en så cool bil. Men som en urtyp av en bil i GT-segmentet tror jag att det var rätt drag att göra coupén. För ett märke som Polestar passar det bättre eftersom shooting brake-versionen är en mycket Volvo-aktig grej att göra, säger han till Autoblog.

PROVKÖRNING: Polestar 2

Nej, detta är inte Polestar 1 utan Volvo Concept Coupé från 2013.Nej, detta är inte Polestar 1 utan Volvo Concept Coupé från 2013.Nej, detta är inte Polestar 1 utan Volvo Concept Coupé från 2013.
Nej, detta är inte Polestar 1 utan Volvo Concept Coupé från 2013. Foto: Volvo Cars

Att Concept Coupé inte blev en Volvo förklarar han också med att, trots att Volvo har en fin historia med många populära coupémodeller, det inte bara är att korta axelavståndet på en S90 och ta bort två dörrar. Det hade förvisso varit relativt kostnadseffektivt men hade, enligt Maximilian Missoni, placerat en sådan modell i ett väldigt snävt marknadssegment. Att sätta Volvo-emblem på Polestar 1 som den ser ut i dag, med en laddhybrid-drivlina på 608 hästkrafter och mycket kolfiber, hade inte heller fungerat, en Volvo av det slaget hade hamnat långt utanför det område som den svenska tillverkaren vill täcka, inte minst kostnadsmässigt. En Volvo för 1,7 miljoner kronor, som Polestar 1 kostar, hade varit närmare en miljon kronor mer än vad man betalar för en välutrustad S90 T8 Twin Engine Inscription Recharge.

LÄS OCKSÅ: Polestar 3 utmanar Tesla

Foto: Hans Hedberg

 Här är Polestar 1, fotograferad vid vår provkörning i fjol.

– Polestar 1 var en bil som i sin extrema natur inte riktigt passade in i Volvo-sortimentet. Den var dock perfekt för varumärket Polestar, avslutar Maximilian Missoni.