Analys: därför satsar Ford på elektrifiering

Bloombergs kolumnist har analyserat varför Ford satsar på elektrifierade modeller trots att bensinslukande bilar sålde som smör förra året.

I tisdags meddelade Ford USA att de planerar att elektrifiera några av sina bästsäljare – inklusive landets mest sålda bil, pickupen F-150. 2020 års modell blir en hybrid.

Samtidigt säljer stora, bensinslukande bilar som smör just nu, och försäljningen av småbilar dalar. Orsaken? Oljepriserna, som i regel styr vilka bilar som säljs. Samtidigt förväntas Trumpadministrationens fossilvänliga attityd lätta på kravet att biltillverkarna ska dubbla bränsleeffektiviteten till år 2025.

Därför kan det tyckas lite konstigt att Ford satsar på att göra om stora, törstiga bilar till hybrider. Men enligt Bloombergs kolumnist Liam Denning finns det goda skäl till det. "Oavsett nuvarande politiska och marknadsmässiga förutsättningar är det inte troligt att elektrifieringen av bilar kommer att stanna av", skriver han, och menar att en hybriddriven Ford F-150 bara är ett naturligt sätt att följa strömmen.