Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Datorn tar över ratten

I Israel håller ett utvecklingsteam från IBM på att utveckla ett system som ska göra bilkörningen säkrare.

Hos IBM:s forskningslabb i Israeliska Haifa håller ett team på att utveckla ett datorstyrt stödsystem som ska underlätta bilkörningen, och framförallt skapa en säkrare trafikmiljö. Tanken är att bilarna ska kommunicera med varandra. Dessutom ska datorn hela tiden ha koll på trafiksituationen.

Exempelvis ska systemet kontinuerligt ta emot väginformation från olika källor, som bland annat kommer att sända ut en varning om en viss vägsträcka är hal, eller om det plötsligt uppstår ett stopp i trafiken.

Datorerna blir allt snabbare, och idag är inte människans reaktionsförmåga i närheten av hastigheten hos en elektronisk hjärna i form av en dator. Fortfarande är människans hjärna bättre på att analysera komplexa situationer.

 

Tanken med IBM:s säkerhetssystem är att föraren alltid ska behålla kontrollen, men ska få stöd från det aktiva datorsystemet. När stödsystemet kliver in och hjälper till blir föraren varse genom ljud- och ljusvarningar eller genom att gaspedalen eller ratten blir tyngre att manövrera.