Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Datsun återuppstår – baserad på Lada

Nissan är i full gång att återuppliva det gamla varumärket Datsun, men resultatet blir inte som du troligtvis föreställt dig. Första modellen ska baseras på en Lada.

Ända sedan i mitten på 1980-talet har Datsun legat i träda och entusiaster hoppats på en modern 240Z. Tyvärr verkar de få fortsätta hoppas, för när nästa Datsun lanseras under 2014 kommer den vara baserad på nuvarande Lada Granta.

 Moderna Datsun kommer att vara ett renodlat lågprismärke och modellerna kommer dels att tillverkas vid en av AvtoVAZ fabriker i Ryssland och dels i en nybyggd fabrik i Indonesien.

 Tidigare i år tog Renault-Nissan-alliansen fullständig kontroll över AvtoVAZ och det är därför nu den före detta japanen plötsligt blivit halvt ryss.

 Enligt uppgifter ska Lada Granta och den fortfarande odöpta Datsun-modellen dela mycket av tekniken under skalet. Nissan har dessutom bekräftat att motorerna utvecklas och ska byggas i Ryssland. Ändå kommer modellerna inte att dela på samma utseende. Datsun får en helt egen design, även om det blir en fyrdörrars sedankaross.

 Räkna med en prislapp mellan 3 000 – 5 000 dollar, men räkna däremot inte med någon lansering i Sverige. Datsun kommer till en början bara att säljas i utvecklingsländer.