Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Datsun Go officiell och redo för Indien

Datsun presenterar sin första modell, igen. Det insomnade japanska märket gör comeback med den nya modellenGo som är en Nissan Micra men samtidigt en hyllning till Datsuns allra första modell.

Datsun har en alldeles speciell plats i många bilnördars hjärtan och kanske var det därför det blev sådant ståhej när det började läcka ut att Nissan skulle lansera ett nytt lågprismärke. I Nissans byrålåda har just Datsun legat och dammat ända sedan 1980-talet och många var det nog som hade tappat hoppet om att märket skulle se en ny gryning. Men nu är Datsun tillbaka!

 Det är dessvärre ingen jättestor satsning Renault-Nissan-koncernen gör på Datsun, den första modellen Go som vi nu får se de första riktiga bilderna på är som synes i grunden en Nissan Micra. Utvändigt har Datsun Go fått en ny front och inne i kupén har handbromsen och växelspaken flyttats upp till instrumentbrädan för att skapa plats mellan framstolarna. En intressant detalj är att Datsun skippar den traditionella stereon med radio och CD till förmån för en sparsmakad förstärkare och en docka för mobiltelefonen eller musikspelaren. Datsun resonerar att det är fullständigt onödigt att ha en musikspelare i bilen när man redan har all sin favoritmusik i mobilen.

 Namnet Go hämtas från Datsuns allra första bil som kallades DAT-GO men mycket mer gemensamt med gamla tiders Datsuns än så har inte nya Go. Bilarna ska tillverkas och säljas i Indien. Enligt affärsplanen ska man lansera flera nya Datsun-modeller under de närmaste åren och man riktar in sig på Indien, Indonesien, Sydafrika och Ryssland.