David Browns flygande firande

David Brown Automotives specialversion av Speedback GT firar företaget med flygtema. Speedback Silverstone Edition har nu täckts av i Genève och är en höjdare – även prismässigt sett.

Så var det dags för Genèvesalongens första besvikelse. Den lilla brittiska tillverkaren David Brown Automotive basunerade ut att man till salongen, som avslutas senare i veckan, skulle presentera en nyhet och efter modeller som Speedback GT och Mini Remastered så var förväntningarna i alla fall här på redaktionen höga.

Nu blev det ingen tredje modell som vi hoppats på utan bara en specialversion av befintliga Speedback GT. Bara och bara förresten, Speedback Silverstone Edition, som specialbygget heter, är inte fy skam.

V8-motorn på fem liter är här uppskruvad till 600 hästkrafter mot originalets 510 och med det har även bilen styvats upp. På tal om original – under skalet på Speedback GT döljer sig en Jaguar XKR även om just Silverstone Edition har fläktutblås lika de vi finner i nyare Mercedes-modeller. Dessa, tillsammans med den svart kulören och specialfälgarna, ska bidra till den flyginspirerade hållning som Silverstone Edition har.

I fronten utmärker sig ett nytt mönster i grillen som nu även rymmer extraljus och inte längre har sällskap av av stötfångare. Även baktill har stötfångarna monterats bort och mellan avgaspiporna skymtar en diffusor.

På karossen, stolarna och på andra ställen syns en logotyp i form av racingbanan Silverstones sträckning. Med specialversionen firar man att det är ett år sedan man flyttade sin verksamhet till Silverstone-området och flygtemat kommer sig av att banan är ett gammalt flygfält som byggdes under andra världskriget.

Vill du var med och fira bör du vara både snabb och rik. Bara tio exemplar av Speedback Silverstone Edition ska byggas och priset är 620 000 pund (strax över sju miljoner kronor), 100 000 mer än ”vanliga” Speedback GT. Är det på tok för mycket pengar kan du slå till på deras ”koja” för 75 000 pund – strax över 850 000 kronor.

https://youtu.be/-OfaIJRdZYE