De nya registreringsskyltarna kommer tidigare än väntat

De nya registreringsskyltarna kommer att tas i bruk tidigare än väntat. Från och med det sista kvartalet i år kan nya bilar få en bokstav istället för den sista siffran på nummerplåten.

Jasmin Frljevic

12,1 miljoner. Det är antalet kombinationer som dagens system, infördes 1972, för registreringsnummer med tre bokstäver och tre siffror kan ha. Prognosen från Transportstyrelsen var att dessa skulle räcka fram till 2019 – men nu har de fått tänka om.

– Vi trodde att de skulle räcka fram till 2019 men det har sålts så många nya bilar att de redan börjar ta slut, säger Christofer Kärrdahl, verksamhetsutvecklare på Transportstyrelsen till Aftonbladet.

Den nya skylten, som nu ska börja användas från och med det fjärde kvartalet i år, kommer att ersätta den sista siffran med en bokstav. Denna ändring ökar antalet möjliga kombinationer från 12,1 miljoner till 39 miljoner.

Än så länge har inget exakt datum spikats för lanseringen. Det första steget är testa registreringsskyltarna i alla system och hos alla aktörer som berörs.

– Efter det kommer vi att sätta ett datum men det blir under sista kvartalet 2018 och inte under 2019 som tidigare var planen, säger Kärrdahl till Aftonbladet.

Att köpa en bil under slutet av 2018 är inte en garanti för att du per automatik ska få den nya skylten berättar Kärrdahl.

– De kommer även i fortsättningen att slumpas ut så det kan säkert bli en del som blir besvikna när de får en ”gammal” skylt även efter lanseringen, säger han till Aftonbladet.