Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
091030-snökäppar orange
091030-snökäppar orange
091030-snökäppar orange
091030-snökäppar orange

De orange snökäpparna försvinner

De reflexförsedda orange snökäppar som tydligt markerar vägkanten under vinterväglag är omtyckta av många bilister. Ändå ska Vägverket nu plocka bort dessa med förklaringen att de inte är till för bilisterna utan snöröjarna.

Det är Lidköpings Nya Tidning som i dag rapporterar om att Vägverket har fattat beslut om att ta bort de orange snökäppar med reflexband (se bild ovan) som markerar var vägens kant befinner sig under snötäcket. Dessa enkla men förnuftiga käppar ska i stället ersättas av träkäppar som är svagt målade med självlysande färg i toppen.

Vägverkets beslut möts nu av kritik och kritikerna menar att den så kallade Nollvisionen hotas. Två av kritikerna är NTF (Nationalföreningen för Trafiksäkerhetens Främjande) och den lokala ledningen av Vägverket i Mariestad.

Vägverket försvarar sig genom att förklara att de orange snökäpparna med reflexer inte har varit avsedda för bilister utan för att snöröjarna ska kunna orientera sig i snön.

– Min omedelbara reaktion är att snökäpparna inte enbart ska vara till för snöröjarna, utan för alla trafikanter, säger NTF:s Putte Hansson till Lidköpings Nya Tidning.

De snökäppar med reflexband som vi är vana att se längs med snöförsedda vägar har dock varit i blåsväder förr. Under 2004 togs kravet bort om att käpparna måste vara försedda med reflexband som alltså försvann och kvar stod orange käppar som syntes sämre i mörkret.

Vägverket mötte starka reaktioner från bilisterna för detta beslut och i september 2008 bestämde man sig för att återinföra reflexerna på snökäpparna.

Den gången lyssnade Vägverket på bilisterna. Frågan är om Vägverket lyssnar på de svenska bilisterna, NTF och sina lokala avdelningar denna gång och om de kan riva upp beslutet…?

Uppdatering

Under senare delen av fredagen uttalade sig Vägverket angående ovanstående information som till stora delar inte stämmer, i alla fall inte enligt följande:

Vägverket har inte för avsikt att ta bort de orange snökäpparna i plast med reflexband. Dessa är ett måste på fyra av de fem olika vägkategorier som finns. Det är endast på kategori 5-vägar, mindre vägar med under 1 000 fordon per dag, som plastsnökäpparna kan ersättas av så kallade ruskor. En av anledningarna till att de byter ut till träkäppar/ruskor är att de är avsevärt mycket billigare.

– Det måste återigen betonas att det inte finns något nytt beslut om att helt ta bort de orange plastkäpparna, säger Jan Pettersson som är driftchef på Vägverket.

Läs mer