De Tomaso Pantera

De Tomaso auktioneras ut

Italienska De Tomaso kan nästan ses som det mest exotiska sportbilsmärket från stövellandet i söder. De senaste åren har märket tyvärr levt i skymundan, mycket på grund av grundarens död 2003. Det kan nu ta vändning i och med den stundande försäljningen av företaget.

De Tomaso grundades i italienska Modena 1959 av argentinaren Alejandro de Tomaso. Sedan dess har de tagit fram en rad klassiska och mindre klassiska bilar. Exempel på förstnämnda är självklart Pantera (bilden ovan), Mangusta och Vallelunga. Mindre lyckade bilar är Deauville och Longchamp. De Tomaso har dessutom utvecklat en F1-bil som kördes av Piers Courage för Frank Williams stall 1970. Bilen drogs dock in kort efter debuten då Courage brändes ihjäl under holländska grand prix-loppet. De Tomaso har till och med tillverkat vespor.

Alejandro de Tomaso avled 2003 och hans företag gick mer eller mindre i stå. För att få fart på det klassiska märket igen så ska det nu auktioneras ut den 28 juni. Varumärket De Tomaso plus logotyp samt varumärkena Pantera och Guara ingår i försäljningen som har ett utropspris på 1,78 miljoner euro. Den 3 juli är det dags att auktionera ut företagets fabrik inklusive kringliggande mark. Prislapp från 7,63 miljoner euro.

Kanske kan vi i framtiden återigen få se karaktärsfulla sportbilar med det klassiska De Tomaso-emblemet i nosen? Varför inte De Tomaso Panthera Concept som frilansdesignern Stefan Schulze presenterade för ett par månader sedan (se länk nedan)?

Läs mer