Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
110226-de-tomaso-sls110226-de-tomaso-sls110226-de-tomaso-sls
110226-de-tomaso-sls

De Tomaso föds på nytt med SLS

Den insomnade italienska sportbilstillverkaren De Tomaso är på väg tillbaka. Med ny ägare och friskt kapital lanseras De Tomaso på nytt i samband med Genèvesalongen i veckan. Först ut är nya modellen SLS som inte har så mycket gemensamt med företagets historia.

Sedan företagets argentinske grundare Alejandro de Tomaso avled 2003 har det bara gått utför med märket De Tomaso. Det klassiska namnet plus logotyp samt varumärkena Pantera och Guara ingick i ett paket som auktionerades ut 2008. Nu står den tidigare Fiat-tjänstemannen samt före detta Lancia-vd:n Gianmario Rossignolo som ny ägare bakom De Tomaso. Och han har stora planer.

En av de stora överraskningarna inför årets bilsalong i Genève, som drar igång i början av veckan, har varit De Tomasos tillkännagivelse av en ny bil. För att få full information om den nya bilen och se livebilder får vi hålla oss till tåls några dagar men De Tomaso visar redan nu några bilder och berättar lite om bilen. Den stora crossovern De Tomaso SLS ska presenteras som en konceptbil men serieproduktion är inte långt borta. Den som hajar till över namnet SLS kan lugna sig med att det bara är ett arbetsnamn, när bilen premiärvisas i Genève ska det riktiga namnet avslöjas. De Tomaso berättar kort att SLS är en fyrhjulsdriven crossover som ska säljas med två motoralternativ: V8 med 550 hästkrafter eller V6 med 300 hästar. För de muskulösa, nästan lite BMW 5-serie GT-lika formerna, ansvarar Pininfarina.

De Tomaso-ägaren Rossignolo planerar att bygga cirka 3 000 exemplar av SLS varje år. Det finns även planer på en sportsedan som ska tillverkas i 2 000 exemplar per år samt en lyxig limousin med en beräknad årsproduktion på 3 000 bilar. Alla bilar ska byggas i Pininfarinas gamla fabrik utanför Turin samt i en filial i Livorno. Alla de nya bilarna sägs byggas kring en ny avancerad aluminiumkonstruktion som kallas Univis.

De Tomaso grundades i italienska Modena 1959 av argentinaren Alejandro de Tomaso. Sedan dess har företaget tagit fram en rad klassiska och mindre klassiska bilar. Exempel på förstnämnda är Pantera, Mangusta och Vallelunga. Mindre lyckade bilar är Deauville och Longchamp. De Tomaso har dessutom utvecklat en F1-bil som kördes av Piers Courage för Frank Williams stall 1970. Bilen drogs in kort efter debuten då Courage brändes ihjäl under holländska grand prix-loppet. De Tomaso har till och med tillverkat vespor.

Läs mer