Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

De Tomaso P72 markerar det italienska märkets pånyttfödelse

Den italienska sportbilstillverkaren är återuppstånden, med kinesisk hjälp, och nu visas första modellen – på bra länge – upp. P72 heter den vackra skapelsen.

I år fyller De Tomaso, som grundades av Argentina-födde Alejandro de Tomaso, 60 år. Det italienska sportbilsmärket gick dock i konkurs 2004, bara ett år efter Alejandro de Tomasos död. Historien om De Tomaso åren efter konkursen blev rörig. Namnet och olika rättigheter lades ut till försäljning några gånger utan att någon egentligen nappade, men så plötsligt 2015 köpte det Hongkong-basade konsortiet Ideal Team Ventures Limited det anrika bolaget för motsvarande 15 miljoner kronor. Jordnötter, för att använda ett engelskt uttryck på svenska.

Sedan dess har snacket om en modern efterträdare till De Tomasos mest berömda modell – Pantera – tagit fart allt mer. Men det är ingen Pantera som nu visas upp, modellen som ska ta företaget upp på fötter igen är i stället en helt ny bil med inspiration från en väldigt exklusiv 1960-talsmodell, nämligen De Tomaso P70 som även gick under namnen Ghia DeTomaso, De Tomaso 70P samt De Tomaso Sport 5000.

P70 byggdes i endast ett exemplar. 50 stycken var planerade. Den var ett resultat av att De Tomaso Vallelunga ansågs vara för klen, så Alejandro de Tomaso ville skapa något alldeles extra genom att ta hjälp av Carroll Shelby och Pete Brock. Carroll Shelby stod för drivlinan, en 4,7-liters Ford-V8 med över 480 hästkrafter, och Pete Brock stod för formgivningen av karossen. Sistnämnda fick, på Shelbys order, assistans från Carrozzeria Fantuzzi.

Inte helt olik Ferrari 330 P4 med de böljande skärmarna och den speciella avslutningen på baken.Inte helt olik Ferrari 330 P4 med de böljande skärmarna och den speciella avslutningen på baken.Inte helt olik Ferrari 330 P4 med de böljande skärmarna och den speciella avslutningen på baken.
Inte helt olik Ferrari 330 P4 med de böljande skärmarna och den speciella avslutningen på baken.

Carroll Shelby lämnade dock projektet efter väldigt kort tid, han lockades av ett ännu hetare projekt på andra sidan Atlanten, nämligen Ford GT40 som vi alla vet blev en enorm succé. Utan Shelby vände sig Alejandro de Tomaso till Carrozzeria Ghia och de slutförde bil nummer ett som ställdes ut på bilsalongen i Turin 1966. Några fler exemplar av P70 blev det inte.

Men nu, 53 år senare, står en modern P70-efterträdare klar. P72 heter den och visades nyligen upp på Goodwood Festival of Speed där den också tog en svängom på banan.

Formerna, signerade Jowyn Wong, har tydliga influenser av P70. Jowyn Wong är designchef för Apollo Automobil (hette tidigare Gumpert) och har dessförinnan ritat V12-monstret Apollo Intensa Emozione som presenterades för ett par år sedan. Faktum är att De Tomaso P72 är baserad på just Apollo Intensa Emozione.

Specifikationerna kring P72 är få, men i och med att vi vet vart basen kommer ifrån så misstänker vi att det sitter en 6,3 liter stor Ferrari-V12:a bakom sittbrunnen. I Apollo Intensa Emozione ger motorn 791 hästkrafter och är kopplad till en sekventiellt manuell växellåda, och en sådan ser vi tydligt på interiörbilderna.

https://youtu.be/LYW3rsrUUBI

72 exemplar av De Tomaso P72 ska byggas och alla är ännu inte sålda, för ovanligheten skull. De Tomaso har beräknat instegspriset till 750 000 euro vilket motsvarar 7,9 miljoner kronor. Det är rena vrakpriset jämfört med vad många andra bilar av den här typen kostar, och inte minst om vi jämför med syskonbilen Apollo Intensa Emozione som kostar 2,3 miljoner euro, det vill säga 24,3 miljoner kronor.