Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
110322-de tomaso pantera110322-de tomaso pantera110322-de tomaso pantera
110322-de tomaso pantera

De Tomaso Pantera väcks till liv igen

På Genèvesalongen tidigare denna månad överraskade återupplivade De Tomaso oss med en 5-serie GT-look-alike. Men det italienska märket har större planer än så. En sedan och en ny Pantera står på agendan.

Det var en blandad kompott av positiva och negativa reaktioner när italienska biltillverkaren De Tomaso, en gång på ruinens brant och numera på uppgång igen, visade upp sin första modell på många år, en suv/crossover vid namn Deauville (gick under arbetsnamnet SLS).

Deauville är dock inte allt som De Tomaso har i sikte för framtiden. Företaget vice vd för försäljning och marknadsföring och tillika styrelseordförandens son, Gian Luca Rossignolo, har avslöjat vad han och ledningen vill med den klassiska italienska biltillverkaren med argentinskt påbrå (grundaren Alejandro De Tomaso var från Argentina).

– Jag skulle vilja att vi blir Italiens Aston Martin, med samma exklusivitet, lyx och hantverkskänsla. Det är en dröm i dagsläget, men det är vad vi jobbar mot, berättar Gian Luca Rossignolo.

De Tomaso siktar på att få igång produktionen av Deauville i höst och från och med nästa år tillverka 3 000 exemplar årligen av modellen. Dessutom ska man ta fram en ny, lyxig sedanmodell samt en ny Pantera. Märk att Gian Luca Rossignolo använder ordet ”ska” och inte ”vill” i det här sammanhanget. Om allt går väl får vi sannolikt se en efterlängtad uppföljare till Pantera – modellen som många av oss drömde ofta drömde om som små, då gärna i rött.

Pantera, för er som inte känner till bilen, var under främst 1970-talet en sportbil som överträffade det mesta. V8:an på en bra bit över 300 hästkrafter fick till och med Elvis Presley på fall. Pantera tillverkades i 7 260 exemplar till och med 1991.

Än i dag drar en De Tomaso Pantera blickarna till sig med sina klassiska italienska former.

Vad De Tomaso har för tekniska planer för en ny Pantera är okänt, men att det blir en exklusiv supersportbil som tänker utmana de bästa i klassen kan vi nästan räkna med. Åtminstone avslöjar prislappen det. Gian Luca Rossignolo pratar om en bil som kommer kosta någonstans runt 2,5 miljoner kronor eller lite mer.

Bilen på bilden ovan är De Tomaso Panthera Concept, ett designförslag på hur en ny Pantera skulle kunna se ut. Den är ritad av tysken Stefan Schulze för tre år sedan. Nedan ser vi en De Tomaso Pantera GTS från 1987.

Läs mer