Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Ineos Automotive

Defender-arvtagaren Grenadier kommer i produktion

Saknar du gamla Land Rover Defender? Nu är produktionen av arvtagaren Grenadier klar. Tillverkningen och sammansättning sker  i Wales och Portugal.

Minns du Grenadier? Bilen som skissades fram under en pubrunda med för två år sedan med mål att ta över den råbarkade terrängtraditionen när Land Rover Defender gick ur tiden. Nu är det klart var bilen ska byggas.

Det som kanske de flesta av oss avfärdade som svammel tog form i våras när det stod klart att Ineos Automotive, som tillverkaren heter, skulle få expertishjälp från Tyskland och motorer från BMW.

Nu är det klart att bilen ska sättas samman i Wales och det i en ny fabrik i Bridgend. Det kommer inledningsvis att skapa 200 nya jobb i regionen men på sikt upp till 500. Kaross och chassi ska dock byggas i portugisiska Estarreja.

Tekniskt sett får bilen stela axlar fram och bak (vad annars), treliters sexcylindriga motorer från BMW (både bensin och diesel) samt automatlåda från ZF. En rad karossvarianter ska erbjudas men de finner det inte nödvändigt att tillverka alla själva. ”Öppen källkod” är ett begrepp inom programmering och Ineos Automotive använder det med Grenadier och öppnar för aktörer i eftermarknadsbranschen.

LÄS MER: Nya Land Rover Defender officiell

Bilen verkar på pappret vara jordnära och så blir även försäljningsprocessen.– Vi kommer inte sälja våra bilar i västra Londons tjusiga gallerior som Tesla, vi ser oss mer stå på ett fält någonstans och göra det, säger vdn Dirk Heilmann.Totalt satsas det 600 miljoner pund, närmare 7,3 miljarder kronor på projektet och själva produktionen ska vara igång 2021. 25 000 bilar ska då byggas per år.

https://youtu.be/4cKNlaHkrxw