Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080704-merc-mclaren-skiljs080704-merc-mclaren-skiljs080704-merc-mclaren-skiljs
080704-merc-mclaren-skiljs

Definitivt slut mellan Mercedes och Mclaren

Nu är det slutgiltigt bestämt att samarbetet mellan tyska Mercedes och brittiska Mclaren är över, i alla fall när det gäller gatbilar. När avtalet löper ut nästa år ska det inte förnyas. Skulden för skilsmässan läggs på det olycksaliga barnet SLR.

Mercedes och Mclaren gör precis det som föräldrarna inte får göra vid en skilsmässa – de lägger skulden på barnet. I det här fallet är det stackars SLR som får bära skulden för föräldrarnas separation. Bilen som försökte så mycket och så gärna ville leva upp till sina föräldrars förväntningar blev aldrig någon succé och lyckades aldrig bli lönsam. Man hoppades på att få bygga 400-500 bilar per år, men under 2006 byggdes bara 261 stycken och året därpå blev bara ett fåtal fler byggda, 275 stycken för att vara exakt. Analytikerna är övertygade om att det först och främst var det allt för höga priset som satte stopp för SLR.

Det har ryktats om en skilsmässa mellan de två sedan en tid tillbaka. Det är dock först sedan en talesman för Mercedes bekräftat för Automotive News att partnerskapet upphör 2009 och att det inte kommer att förnyas.

Det är redan känt att både Mercedes och Mclaren har nya projekt på gång var för sig. Mercedes tar hjälp av AMG och HWA för att bygga en ny supersportbil kallad SLC, som ska visa vad företaget går för. HWA är för övrigt mest kända för att driva Mercedes DTM-stall. Mclaren ska å sin sida börja bygga en ny supersportbil redan 2009. Projektet går än så länge under namnet P11 som ska bli en lättviktig V8-bestyckad konkurrent till Ferrari F430 och Porsche 911 GT2.

Läs mer

Bilspionen