Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
091007-DeLorean Solstice
091007-DeLorean Solstice
091007-DeLorean Solstice
091007-DeLorean Solstice

DeLorean bygger ny Pontiac Solstice!?

I våras kom beskedet – GM lägger ned Pontiac och därmed är det även slut för den lilla roadstern Solstice. Men nu kanske modellen gör comeback i ny kostym tack vare klassiska DeLoreans förslag om att åter väcka liv i amerikanen.

DeLorean Motor Company byggde på 1980-talet en av (film)världens mest klassiska bilar tack vare filmerna Tillbaka till framtiden med Michael J. Fox i huvudrollen. Bilen i rostfritt stål med måsvingedörrarna heter kort och gott DeLorean DMC-12.

Trots att det snart är 30 år sedan bilen byggdes finns företaget DeLorean Motor Company kvar i ny regi sedan grundaren John Zachary DeLorean avled 80 år gammal 2005.

Det texasbaserade företag som äger alla rättigheter till DeLorean har nu nya upptåg på gång. De har nu visat intresse av att ta över nedlagda Pontiac Solstice (syskonbil till Opel GT) och presentera en ny variant av den som du kan se på bilderna här ovan och nedan. De har till och med skapat en ny sajt för ändamålet – newdelorean.com.

– JZD (John Zachary DeLorean, reds anm) sade alltid att de bästa minnena från sin karriär i bilbranschen är de från Pontiac-tiden, berättar James Espey, chef för DeLorean Motor Company.

John Zachary DeLorean var alltså tidigare aktiv inom Pontiac och är den som ligger bakom bland annat klassikerna Pontiac GTO och Pontiac Firebird.

Nu möts alltså vägarna igen, möjligtvis – DeLoreans och Pontiacs.

Pontiac Solstice tillverkades i GM:s fabrik i amerikanska Wilmington, en fabrik som stått still sedan i juli och som DeLorean nu vill ta över. Men hur de ska finansiera ett sådant övertagande är ännu okänt.

Kanske vi 2011 får se en ny generation Solstice på (de amerikanska) vägarna men då med DMC-loggan i nosan.

Läs mer

Test och provkörningar