Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Andreas Libell

DeLorean DMC-12 börjar tillverkas igen

Ett företag i Texas som köpte upp namnet ”DeLorean Motor Company” på 1990-talet har fått godkännande från staten att börja producera DeLorean DMC-12 igen, om än i liten skala.

DeLorean hade en kort livstid i början av 1980-talet, och gjorde bara en modell, DeLorean DMC-12. Försäljningen gick trögt, då ingen riktigt behövde en bil som DMC-12. Totalt tillverkades runt 9 000 DeLoreans innan produktionen avslutades 1983. Först två år efter det fick DeLorean DMC-12 riktig kultstatus, då den var med i filmen Tillbaka till Framtiden. Nu för tiden är bilen en riktigt klassiker.

Företaget Consolidated International köpte upp allt som fanns kvar i fabriken efter att produktionen avslutats, vilket inkluderade hela bilar som inte sålts. 1997 lyckades Stephen Wynne köpa upp det som fanns kvar av DeLorean, och fick då flera miljoner fabriksdelar för att kunna bygga DMC-12. Dessa delar har tidigare kunnat köpas av Wynnes företag, men nu ska företaget gå ett steg längre, rapporterar click2houston.com som pratat med Wynne.

MISSA INTE: Vi provkör DeLorean DMC-12 1982

Hans företag i Texas har blivit godkänt av staten att påbörja en produktion i liten volym, och de ska ha tillgång till tillräckigt med delar för att tillverka ungefär 300 DeLorean DMC-12.

Enligt Wynne kommer bilen att kosta mindre än hundra tusen dollar, alltså mindre än cirka 850 000 kronor. En hel del, med andra ord, för en bil som ska byggas enligt en drygt 30 år gammal konstruktion. Bilen ska dock ha en modern motor under bakluckan, och priset kommer att variera beroende på vilken motor de väljer att sätta in.

”Det finns ingen anledning att förändra utseendet på bilen. När vi går in i programmet kommer vi att bestämma vilka områden som måste fräschas upp.”

Wynne själv hoppas på att den första bilen ska vara klar för försäljning tidigt under 2017.

Bilden ovan kommer från provkörningen av DeLorean DMC-12 i Teknikens Världs Klassiska Bilar förra året.